MIHAI COSMA: "Balul" de la Opereta

Fast, stralucire, arii, duete, coruri, personaje indragite, intriga si aventura, deznodamant fericit, valsuri, dansuri populare, farmecul orchestrei - aceasta este lumea operetei, un gen iubit de intreaga Europa.

Lansata in Franta prin creatiile lui Offenbach, adusa pe culmile gloriei de catre compozitorii austrieci si unguri, opereta a avut si in Romania un „cap de pod”, atat prin creatori precum Porumbescu, Dendrino, Filaret Barbu, Elly Roman, Comisel, Grigoriu s.a. precum si prin interpreti de neuitat ca Ion Dacian, Dorin Teodorescu si atatia altii.

Teatrul National de Opereta este o institutie unicat, cu un profil aparte, cu un public devotat si entuziast, care apreciaza cu pertinenta si cu dragoste pe cei care astazi duc mai departe traditia glorioasa a genului.

Noua directiune pare sa caute alte orientari, sa intoarca spatele operetei, in favoarea musicalului, a baletului, a altor forme de arta scenica decat cea careia i-a fost rezervat acest teatru cu totul special.

Balete putem vedea la Opera, pentru musicaluri nu suntem inca pregatiti, teatru instrumental exista, dar opereta nu se joaca decat la acest mic, dar important teatru al tarii.

Nu mi-a placut decupajul „Broadway-Bucuresti”, si am scris intr-un articol trecut de ce. Mi-a placut „Balul”, in coregrafia Yvettei Bozsik, cu Beatrice Rancea, Ionut Kivu si alti dansatori-actori, care creeaza o „poveste” a dansului. Tineri, talentati, foarte expresivi si pasionati, interpretii sunt convingatori.

O muzica bine aleasa si de mare forta expresiva da o dimensiune speciala spectacolului, si in acest context este inexplicabila omiterea numelui compozitorilor si a interpretilor pe care ii ascultam prin moderna instalatie acustica.

Dar cred in continuare ca asemenea spectacole ar trebui sa existe dincolo de repertoriul curent al Operetei, si nu sa il inlocuiasa pe acesta. Locul lor poate fi in turnee, in festivaluri, intr-un Studio experimental, opereta avand dreptul la un teatru al ei. E bine ca exista initiativa, modernitate, ambitie, care, reorientate pe o directie favorabila teatrului, vor aduce succes si multumire tuturor.