România are cele mai mari preţuri la achiziţia de buştean din Europa, iar asta conduce la o criză de competitivitate a industriilor pe verticală şi are ca efect pierderea poziţiilor câştigate cu greu de mobila românească pe pieţele internaţionale.
Producătorii de mobilă se confruntă cu o situaţie de criză fără precedent pentru România, creată în special de creşterea bruscă a preţului buştenilor. Există în prezent riscul unui blocaj al întregului sector de prelucrare a lemnului, fapt care îi determină pe antreprenorii din acest sector de activitate să-şi trimită parte din angajaţi în şomaj.
„Industria mobilei din România a crescut prin eforturi proprii şi s-a poziţionat foarte bine pe piaţa internaţională. În condiţiile în care preţul materiei prime la intrarea în fabrică se dublează sau se triplează, iar esenţele valoroase au ajuns la preţuri deosebit de mari, avem o problemă deosebit de gravă,” a declarat Mihai Apopii, Vicepreşedinte al CCIR şi Preşedintele CCI Neamţ, în cadrul conferinţei cu tema Criza Sectorului Forestier, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR), cu susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Preţurile de pornire la licitaţiile de achiziţie de buşteni în fabrici au crescut cu 300% în acest an, ceea ce pune în pericol întreaga industrie prelucrătoare a lemnului şi a mobilei.
„CCIR consideră că este necesar să se implice alături de asociaţiile patronale, pentru a transmite mesaje corecte către Guvern şi parlamentari, în vederea rezolvării acestei crize”, a mai declarat Apopii.
Întregul domeniu forestier este în criză, fapt susţinut şi de Nicolae Ţucunel, Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR) care este de părere că blocajul nu se datorează doar creşterii preţurilor, ci este rezultatul mai multor cauze.
Acestea ar fi generate în principal de „atitudinea arogantă şi discreţionară a Regiei Naţionale a Pădurilor, care, în totală lipsă de respect faţă de legile concurenţei, a stabilit aceste preţuri aberante pentru vânzarea materiei prime lemnoase, bun public, de altfel, către industria prelucrătoare”.
Pentru a nu se ajunge la pierderi economice irecuperabile şi pentru a fi evitate tensiunile sociale, producătorii de mobilă vizează reprogramarea licitaţiilor principale cu preţuri de pornire mai mici.
„Industria mobilei se află în cea mai gravă situaţie din ultimii 25 de ani, având în vedere faptul că firmele nu pot suporta această creştere a costurilor, în contextul în care, în România anului 2014 am avut deflaţie, iar preţurile de consum ale bunurilor de folosinţă îndelungată, cum este şi mobila, au scăzut cu 3,1% pe piaţa externă şi cu 2,6% pe piaţa internă”, a declarat Aurica Sereny, Preşedinte APMR.
România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, potrivit Inventarului Forestier Național. Din suprafaţa totală, 51% este în proprietate privată. În plus, există aproape 14 milioane de hectare de teren agricol şi au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole.