Mihai Anghel, candidatul PNL la Primăria comunei Snagov: „Nu mi s-a permis să intervin semnificativ în proiectele Primăriei”

Mihai Anghel, candidatul PNL la Primăria comunei Snagov: „Nu mi s-a permis să intervin semnificativ în proiectele Primăriei”

Actualul viceprimar îi reproșează primarului în funcție că „nu a înțeles că Snagovul este un brand căruia trebuie să-i asociezi și un plan de dezvoltare pe măsură”.

- EVZ: De ce candidați la funcția de primar al Snagovului?

- Mihai Anghel: În 12 ani de implicare în administraţia locală – consilier local sau viceprimar, am privit, fără prea multă putere de intervenţie, cum lucrurile rămân înţepenite. România a intrat în UE, progresul tehnologic este fantastic, există nenumărate exemple de bune practici, însă Snagovul e încă ocupat cu canalizarea, cu pietruit uliţe... De ce candidez? Pentru că ştiu că pot da un suflu nou unei comune cu un potenţial fantastic.

- Care sunt principalele proiecte pe care le aveți pentru Snagov?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Am trei teme mari în atenţie: calitatea vieţii, protecţia mediului şi dezvoltarea economică. Am să dau câteva exemple specifice. Cea mai bună direcţie de dezvoltare economică pentru Snagov este turismul, gândit într-un cadru coerent astfel încât proiectele noastre să devină atractive pentru investitorii privaţi şi să se integreze într-un masterplan. Aici intervin elemente de infrastructură, educaţie, promovare şi branding etc, toate coordonate. Calitatea vieţii implică nenumărate aspecte: stradă, şcoală, sănătate, utilităţi, transport. Un proiect important atât din perspectiva energiei, cât şi a dezvoltării turismului, este valorificarea apei termale, inclusiv pentru încălzirea instituţiilor publice şi blocurilor de locuinţe. Adăugând acestei măsuri şi anveloparea temeinică a acestor clădiri, costul cu încălzirea se va reduce la mai puţin de jumătate faţă de momentul actual. Referitor la şcoală, cred că Primăria poate avea o contribuţie nu doar în ceea ce priveşte clădirile grădiniţelor, şcolilor şi liceului. E important ca fiecare elev să aibă la dispoziţie dotările şi dascălii calificaţi pentru a studia informatică, limbi străine etc. Ei trebuie să aibă parte de o educaţie care să le asigure un viitor.

​Cât despre mediu, acesta reprezintă comoară noastră. Snagovul ar fi o comună ca oricare altă fără pădurile şi lacul său. Planurile privind turismul nu şi-ar mai avea locul aici. Aşadar, este important ca orice măsuri am adopta, acestea să nu ne afecteze mediul. Mai mult decât atât, cred că Lacul Snagov merită mai multă atenţie, atât din partea primăriei, cât şi a altor instituţii abilitate.

Un proiect general pe care îl am în vedere este introducerea standardelor de calitate pentru toate activităţile desfăşurate de Primărie, de la comunicarea cu cetăţeanul, până la verificarea lucrărilor executate de diverşi constructori.

- Ce îi reproșați actualului primar?

- Principala vină a primarului în funcţie este, cred, că nu a înţeles că Snagovul este un brand căruia trebuie să îi asociezi şi un plan de dezvoltare pe măsură. Gândirea de pe o zi pe alta nu va aduce niciodată progrese semnificative. Gestiunea defectuoasă a proiectului de modernizare şi extindere a liceului a făcut ca elevii să studieze acum în clădirile unor şcoli generale, iar Primăria să se aleagă cu o datorie de 4 milioane de lei, fiind un proiect finanţat din fonduri europene, nefinalizat la timp. O altă decizie cu efecte nefaste, justificată doar de linia de partid a PSD, este „alianţa strategică” cu oraşul Voluntari. Snagovul a devenit fratele oropsit al acestui oraş, iar serviciile publice – apă şi canal, iluminat, salubrizare, toate duc spre PSD, în defavoarea cetăţenilor comunei. Blocurile reabilitate în care plouă, străzile asfaltate care se scufundă sunt doar câteva exemple de nereuşite cauzate mai ales de lipsa unui sistem de management în Primărie şi superficialitate în planificarea şi controlul propriilor acţiuni.

- Care sunt principalele realizări în activitatea dvs profesională până acum?

-Nu ştiu dacă funcţia de viceprimar a fost chiar o realizare, având în vedere că am fost demis ilegal şi am putut reveni doar prin decizia instanţei, dar pot spune cu certitudine că m-am simţit util comunităţii. Nu mi s-a permis să intervin semnificativ în proiectele Primăriei, însă am vrut să simt că viaţa unor oameni se schimbă în bine. Atunci când nu am reuşit cu instrumentele de viceprimar am apelat la ONG-uri şi voluntari. 

Trebuie să aveţi în vedere faptul că suntem o comunitate mică, unde oamenii se cunosc între ei. Nu sunt ca viceprimarul unui mare oraş. Eu m-am născut aici, iar satisfacţiilor profesionale li se adaugă întotdeauna încărcătura emoţională a legăturilor directe cu comunitatea.

- Vă avantajează faptul că sunteți membru PNL sau pentru cetățenii din Snagov nu contează apartenența politică?

-Pentru cetăţeni contează atât candidatul, cât şi partidul. PNL are o imagine foarte bună în Snagov pentru că primarii liberali din comunele şi oraşele apropiate au avut rezultate bune în administraţia locală. Primarul din Otopeni ar fi recunoscut imediat pe stradă în Snagov.

- Veți colabora cu PSD în consiliul local dacă veți câștiga primăria?

- Never say never. Evident, în acest moment ne concentrăm astfel încât PNL să obţină majoritatea în consiliul local, însă pentru mine primează calitatea proiectelor despre care discutăm. Nu aş refuza niciodată un proiect bun pentru comunitate doar pentru că a fost propus de un alt partid politic.

- Ce veți face dacă nu veți câștiga alegerile?

- Aceasta este cea mai mică dintre grijile mele. Nu sunt de profesie primar. Cred că aş înfiinţa o organizaţie neguvernamentală, care să fie catalizatorul unor proiecte de dezvoltare regională.

- Ce părere aveți despre actuala conducere PNL, criticată de mulți?

- Cine nu munceşte nu greşeşte. Trebuie să aveţi în vedere că actuala conducere a PNL şi-a asumat cel puţin două proiecte complexe: reforma PNL şi finalizarea fuziunii. Privind din interior şi raportat la ce au de dus la bun sfârşit, nu găsesc motive întemeiate să îi critic.