Migraţia medicilor schimbă examenul de rezidenţiat 2011

Domenii în care deficitul de personal e mare precum Chirurgia, Terapia Intensivă, Cardiologia vor primi mai multe locuri la Rezidenţiatul din acest an.

Examenul de rezidenţiat din acest an va ţine cont de nevoile sistemului medical românesc. Nu vor mai fi scoase la concurs un număr mare de posturi pentru specializări care produc şomeri cu diplomă, cum ar fi medicină de familie.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat la Cluj că în acest an vor fi scoase la concurs, pentru examenul de rezidenţiat, locuri mai multe pentru specialităţile unde sistemul medical românesc a înregistrat un deficit major ca urmare a migraţiei masive a medicilor în ţări din Uniunea Europeană.

"În premieră, s-a convenit să scoatem la concurs pentru examenul de rezidenţiat cu zece la sută mai multe locuri decât numărul de absolvenţi pentru a-i putea include şi pe cei care nu au reuşit la examene în anii trecuţi. Deschidem pentru toată lumea examenul de rezidenţiat, dar trebuie să fie clar pentru toţi ca examenul de specialitate va fi foarte greu şi nu se va putea face rabat de la calitate", a spus preşedintele CMR, la Cluj.

Deficit de 60% la unele specialităţi, şomaj în altele

Tot din acest an, numărul de posturi scoase la concurs pentru anumite specializări va fi mai mare decât în anii trecuţi. "Orientarea pe specializări până în acest an nu a fost bună şi am avut paradoxul să avem şomaj mai ales în rândul medicilor de familie şi deficit de 60 la sută în domeniile Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Chirurgie. Din acest an, vom avea altă strategie şi anume vom creşte numărul de posturi pentru speciaizările deficitare, ATI, Chirurgie, Cardiologie sau Diabet şi Boli de Nutriţie. Până acum, România era singura ţară din Uniunea Europeană care producea şomeri cu costuri foarte mari, ţinând cont că pentru pregătirea unui medic în perioada de specializare se cheltuie de la bugetul de stat 21.000 de lei. Cu alte cuvinte, noi specializam medici de familie pentru Franţa, Marea Britanie, Italia, ţări unde această specialitate este deficitară, deoarece în România nu aveam posturi unde să îi angajăm. La examenul din acest an numărul locurilor pentru specializarea medicilor de familie va fi drastic redus", a mai afirmat profesorul Astărăstoaie.

Peste 4.000 de posturi, la concurs

În acest an, examenul de rezidenţiat se va da în centrele medicale cu tradiţie. "Fiecare Universitate de Medicină cu tradiţie va avea arondată câte o altă universitate mai nou înfiinţată. Să zicem, UMF Cluj va avea arondată Universitatea din Oradea, iar studenţii de la această facultate vor susţine examenul de rezidenţiat la Cluj. Din acest an, rezidenţiatul se va susţine descentralizat fiind scoase la concurs peste 4.000 de posturi", a spus rectorul UMF Cluj, Constantin Ciuce.

"România era singura ţară din UE care producea şomeri cu costuri foarte mari. Pentru pregătirea unui medic în specializare se cheltuie de la bugetul de stat 21.000 de lei. “ VASILE ASTĂRĂSTOAIE, preşedintele Colegiului Medicilor din România