Migratia creierelor, in plin avant

Legiuni de muncitori din intreaga lume se confrunta cu noi bariere in calea migratiei, pe masura ce tarile de destinatie isi inchid granitele si isi inaspresc discursul la adresa "strainilor".

Dar chiar si statele obisnuite sa puna piedici afluxului de imigranti sunt ingaduitoare fata de migratia creierelor, multe oferind scutiri de taxe si vize acordate rapid pentru a ramane competitive pe piata mondiala, releva „New York Times”.

„Toata lumea doreste oameni destepti in tara lor”, spune Peter Mitias, fost profesor doctor de economie in Statele Unite, plecat sa lucreze in Dubai.

Numarul imigrantilor educati la nivel de colegiu din tarile occidentale bogate a crescut cu 69 la suta in perioada 1990-2000, arata o analiza a Bancii Mondiale. In schimb, numarul imigrantilor mai putin educati a crescut cu numai 31 la suta.

Cine are destepti sa-i pastreze

Studiul a masurat miscarile demografice spre 20 de natiuni, intre care Statele Unite, Canada, Australia si cea mai mare parte a Europei Occidentale.

Din 52 de milioane de imigranti din aceste tari, 36% aveau cel putin un an de educatie la colegiu, cu 31 la suta mai multi decat in deceniul anterior. In randul imigrantilor care au parasit o tara bogata pentru a lucra intr-o alta, numarul celor cu studii superioare a crescut cu 30%. Miscarea paralela a muncitorilor mai putin calificati a scazut cu 8%. 

Cele mai multe dintre tarile studiate fac eforturi pentru ca imigrantii cu studii sa ramana. Canada a implementat un sistem care promite o viza de lucru si o cale spre cetatenie pentru lucratorii calificati. Lista statelor cu programe similare include acum Australia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Hong Kong si chiar Cehia. Suedia si Danemarca ofera importante scutiri de taxe.

Modelul arab

Tara unde muncesc doar strainii

Emiratele Arabe Unite, ca tara mica plina de mana de lucru straina, ofera conditii unice pentru studierea fenomenului migratiei. Aproape 85% din forta de lucru din aceasta tara provine din strainatate. Exista aici multimi de muncitori indieni, care fac in principal munca fizica, sau menajere din Asia de Sud-Est, care deretica in spatele usilor inchise, la birouri sau hoteluri.

Cea mai mare parte a lor sunt nevoiti sa vina singuri si adesea muncesc ani intregi fara a-si vedea copiii. Dar tot aici pot fi intalniti profesionisti prosperi, veniti cu toata familia - doctori indieni, bancheri britanici si avocati americani. Ski Dubai, faimoasa partie artificiala din desert, are instructori de schi din Rusia.