Mierea de albăstrele, bună la vedere

Mierea de mărăcine, siropul de măceşe, biscuiţii cu seminţe de in sau de dovleac şi ulei de cânepă. La prima vedere, pare a fi vorba de o dietă trăznită, nu de o măsă de prânz obişnuită. Însă produsele prezentate la Salonul Ecoagricultura de la Romexpo au avantajul că sunt prietenoase cu mediul şi, mult mai important, cu organismul nostru.

Expoziţia începută miercuri va fi deschisă până duminică. Cei interesaţi pot vizita Pavilioanul 29, astăzi şi mâine, de la 10.00 la 18.00, iar duminică între 10.00 şi 16.00.

"La noi în România încă se mai consumă miere cu antibiotice"

Mierea ecologică provine de la albine care nu au fost tratate cu antibiotice, iar plantele din apropierea stupilor nu au voie să fie stropite cu pesticide. În plus, inspectorii verifică dacă toate aceste condiţii sunt respectate (sunt analizate atât mierea, cât şi stupii).

"La noi în România încă se mai consumă miere cu antibiotice", spune Maria Rotaru, laborantă la firma Tremot Dobre şi Fiii. "Cei din afară nu acceptă aşa ceva", adaugă ea.

"Mierea cu antibiotice este nocivă pentru organism. S-au făcut cercetări şi este cancerigenă. În plus, organismul devine imun şi nu mai reacţionează la antibiotice", explică Rotaru.

Medicamentele precum streptomicina, tetraciclina, cloranfenicolul şi sulfamidele sunt folosite pentru a trata albinele atunci când se îmbolnăvesc. Rotaru susţine însă că, în caz de îmbolnăvire, întregul stup ar trebui desfiinţat.

Vizitatorii târgului s-au înghesuit în special în jurul meselor înţesate de borcanele galbene cu miere. Unii producători autohtoni au adus atât de multe găletuşe, borcane, recipiente şi sticle, astfel încât reprezentanţii lor abia se mai zăreau din spatele rândurilor suprapuse, ordonate la linie.

Expozanţii au adus la salon inclusiv o poartă de lemn maramureşeană în mărime naturală şi chiar rame din stupi cu albine închise în spatele unui geam.

Mierea ecologică este bună şi pentru a atenua diverse afecţiuni ale organismului. La târg, vizitatorii vor găsi miere de albăstrele (bună pentru vedere şi ficat), de mărăcine (benefică pentru inimă şi circulaţia periferică), de mentă (folosită pentru stomac) şi de tei, care are proprietăţi calmante.

Însă cei care vor să se apropie şi mai mult de natură pot cumpăra de la târg inclusiv faguri de miere, buni pentru bronşită şi pentru afecţiunile gâtului. "Căpăceala" fagurilor, adică partea de deasupra a acestora, poate fi folosită în cazul bolilor de stomac precum gastrita.

"E exact ca şi cum s-ar mânca fructul cu miere"

Siropurile din pulpă de fructe de la târg sunt fabricate printr-o metodă care evită atât fieberea, cât şi conservanţii. Din acest motiv, băutura trebuie ţinută în frigider pentru a nu se altera. Siropul este obţinut din fructe presate la rece: acestea sunt trecute printr-un aparat care separă seminţele de pulpa fructelor, iar apoi sunt conservate în miere.

"E exact ca şi cum s-ar mânca fructul cu miere. Nu există niciun adaos", spune Rotaru.

Siropul este foarte dulce, iar vizitatorii târgului îl beau amestecat cu apă - un sfert sirop, trei sferturi apă.

Numai două ferme ecologice de găini în România

Părinţii Claudiei Pop au înfiinţat ferma ecologică Popavi, de lângă Cluj, în urmă cu patru ani. Ferma este îngrădită, iar persoanele stăine nu pot intra pentru a nu aduce microbi din exterior. De asemenea, păsările nu primesc antibiotice, iar boabele pe care le mănâncă nu sunt tratate chimic.

Într-o fermă obişnuită, găinile stau în cuşti suprapuse. În cazul fermelor eco, numai două în România, păsările sunt crescute la sol şi nu sunt închise. Ele pot ieşi afară din clădire prin uşi speciale pentru a trece în curtea cu iarbă a fermei. Deoarece sunt numai 2.000 de găini, ele se bucură de o libertate mai mare (numărul maxim de păsări acceptate pentru ca o fermă să fie ecologică este de 3.000). Păsările sunt libere şi astfel nu le este modificat bioritmul. În cazul în care găinile se îmbolnăvesc, legislaţia prevede că ferma trebuie scoasă din circuitul ecologic.

Dulciuri eco pentru pofticioşi

Producătorii bio prezenţi la târg îi aşteaptă pe cei care vor să mănânce sănătos, dar nu pot renunţa la dulciuri cu bunătăţi special pregătite pentru ei: cornuleţe, fursecuri, negrese, pricomigdale, plăcinte cu miere, biscuiţi cu seminţe de in sau de dovleac, toate fabricate din făină integrală de grâu şi zahăr brun.

Canah este o firmă autohtonă care fabrică produse pe bază de cânepă. Această plantă este foarte benefică pentru organism deoarece conţine o proporţie ideală de acizi graşi. O lingură de ulei de 15 ml reprezintă necesarul zilnic de astfel de acizi. Uleiul este bun pentru sistemul cardiovascular, diabet, boli de piele, combate stresul şi creşte imunitatea.

Curioşii erau gata să încerce la faţa locului terapia cu ulei de cânepă, aşa că înmuiau de zor bucăţele de pâine în ulei sau mestecau seminţe decojite de cânepă. Chiar dacă o sută de grame din aceste seminţe are 514 calorii, adică aproape cât o ciocolată.

"E psihoza asta: nu mai mânca grăsimi deloc pentru că îngraşă. Dar organismul are nevoie de ele", subliniază Oana Suciu, Business Development Director la Canah.

"Grăsimile din cânepă sunt folosite de organism pentru a accelera metabolismul, nu pentru a le depune. Îi foloseşte ca unelte", a mai explicat ea.

Preţuri orientative la Salonul Ecoagricultura  

1 fagure 10 Ron 1 borcan de miere 10 Ron 1 borcan cu miere de zmeură 15 Ron 1 borcan de miere cu propolis 20 de Ron 10 ouă eco 8 Ron 1 caserolă cu biscuiţi cu seminţe 4,5 Ron 1 caserolă cu biscuiţi crocanţi 4,5 Ron 1 sticlă de 250 de ml 25 de Ron