Miei ecologici pentru masa de Paşte

Curentul bio a atins, mai nou, şi tradiţionalul miel de Paşte. La Timişoara, un kilogram de miel eco se vinde cu 25-26 de lei, în timp ce unul obişnuit ajunge la 23 de lei pe kilogram.

Mieii ecologici sunt crescuţi respectând o serie de norme europene: oile care îi aduc pe lume mănâncă doar ecologic, de pe pajiştile netratate chimic. La fel, porumbul pe care îl mai primesc suplimentar vine cu certificat de produs ecologic. Mieii acestor mioare trec şi ei din start pe hrană bio, grija pentru alimentaţia lor fiind una maximă. În judeţul Timiş singura fermă ovină acreditată ecologic se găseşte în comuna Brestovăţ. Vladimir Doicaru are certificare eco din 2004, iar acum creşte i câteva sute de mioare şi 100 de miei. Bărbatul este bucureştean şi are mai multe afaceri în domeniul agricol, în ţară. Acum şapte ani şi-a dat seama că în viitor românii vor înţelege că trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă. 25 de lei kilogramul

În acest an, cererea este mare aşa că proprietarul ţine la preţ. Doicaru vinde mieii vii, direct de la stână, preţul fiind de 25 – 26 de lei per kilogram, un miel ecologic având o greutate de 15 – 20 de kilograme. La piaţă, mieii obişnuiţi se vând, gata tăiaţi cu 23 de lei kilogramul, în timp ce la stână, vii, costă doar 18 lei. “Mielul eco are o carne mult mai dulce decât ceilalţi miei. Este crescut fără concentrate, fără furaje, doar cu iarbă şi fân ecologice, porumb ecologic", explică Nicolae Cărăbaş, administratorul fermei. "Am cumpărat şi anul trecut, carnea are gustul pe care îl ştiu de acasă, din copilărie, când avea tata oile lui", spune Mioara Rucescu. Animalele de la ferma lui Vladimir Doicaru sunt hrănite doar cu iarbă naturală, de pe fâneţele pe care foloseşte exclusiv îngrăşăminte organice.

17 ferme în toată ţara

Oile eco primesc cea mai proaspătă şi curată iarbă, lângă care nu a ajuns nici fir de pesticide sau îngrăşământ chimic. “Investitorul are propriile fâneţe naturale de pe care recoltează inclusiv iarbă pentru hrana pe timp de iarnă a oilor. Sunt, în principal, fâneţe cu floră spontană. Terenurile pe care se obţin culturile furajere care se folsoesc pentru aceste animale eco, au o influenţă favorabilă asupra cărnii şi a laptelui. Ceea ce rezultă sunt produse net superioare", explică Gheorghe Jivarici, agentul agricol al comunei Brestovăţ. Potrivit şefului Direcţiei Agricole Timiş, Tiberiu Lelescu, în ţară există doar 17 ferme de oi crescute ecologic.