După multe runde de negocieri, aditivii alimentari folosiți la prepararea mititeilor românești au fost incluși în legislația europeană.
Ieri, Comisia Europeană a adoptat un nou act normativ, care legalizează folosirea bicarbonatului de sodiu, caramelului și a carminului în industria cărnii, la nivel comunitar. Decizia nu va avea un impact major asupra exportatorilor de carne, în condițiile în care cantitățile de mititei livrați pe piețele externe sunt mici, potrivit lui Sorin Minea, președintele Romalimenta și patronul Angst, unul dintre principalii producători de pe piața internă. Totodată, pe listă se regăsesc și companii ca Doly-Com Botoşani, Diana, Aldis Călăraşi și CrisTim.
Anul acesta, cantitatea de mititei consumată în perioada 1-4 mai a crescut cu 15% comparativ cu datele înregistrate anul trecut, la 2.000 de tone de mici. Astfel, în intervalul menționat, consumul de mici s-a ridicat la 10 % din totalul anual, potrivit datelor publicate de Federaţia Naţională PRO AGRO.
În România, anual, se consumă între 20 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici anual.