Micul Mozart din Oradea

Un elev de 16 ani, înzestrat cu ceea ce specialiştii numesc "auz absolut", calcă cu succes pe urmele celebrului compozitor de origine austriacă.

Deşi are doar 16 ani, Sergiu Secară din Oradea este un geniu al pianului, cântând fără a avea nevoie de partitură. Este înzestrat cu ceea ce muzicienii numesc "auz absolut", adică un har care îl ajută să compună în minte simfonii sau să redea partituri grele ale unor titani ai muzicii, precum Mozart, Beethoven sau Bach.

Sergiu arată ca un copil de 12 ani, pentru că suferă de boala numită nanism hipofizar. "E o boală a glandei hipofize care mă împiedică să mă dezvolt normal. Dumnezeu mi-a dat însă pe lângă acest defect şi un har, urechea absolută", spune resemnat băiatul.

Talent descoperit pe neaşteptate

Băiatul şi-a descoperit talentul dintr-o dată, pe când avea şase ani, imediat după ce s-a întors dintr-o vacanţă de la bunici. "Era o piesă la Etno TV şi era şi tata de faţă. I-am spus: «Piesa asta este în gama do major». Tatăl meu cântă la orgă şi face parte dintr-o formaţie care cântă la o terasă, în staţiunea Băile Felix. Când i-am spus, a rămas cu gura cascată pentru că nu aveam de unde să ştiu la şase ani asemenea fineţuri. Mi-a cântat alte piese, din alte game, şi le-am ştiut pe toate. Aşa am ajuns la şcoala de muzică. Am dat probe pentru a fi admis în clasa întâi şi am fost primit", povesteşte Sergiu despre începuturi.

Simfonia 1, de Sergiu Secară

Acum, "micul Mozart", care este îndrăgostit nebuneşte de simfoniile lui Beethoven, este cel mai bun elev la clasa de pian de la Liceul de Artă din Oradea. Sergiu este la o primă încercare reuşită, care i-a lăsat mască pe toţi profesorii, şi anume Simfonia 1, compusă de el.

"Ca să scrii o simfonie, trebuie să ai un motiv care şi-a pus amprenta foarte serios asupra vieţii tale. Eu am intrat la liceul de artă şi atunci am zis să compun o simfonie. Am fost foarte bucuros", spune Sergiu, în timp ce degetele îi alunecă grăbite pe clapele pianului dezacordat pe care trebuie să repete întruna.

Viaţa lui Sergiu se împarte între şcoală, repetiţii şi concursuri. "Acasă nu am pian, doar orgă, şi asta mă face să vin în fiecare zi la şcoală pentru a repeta. Ştiu foarte multe lucrări. Le ştiu pe de rost, pentru că le-am învăţat după partitură şi le cânt apoi fără. Dacă ţii minte toate notele, nu îţi mai trebuie partituri". Aşa a ajuns să fie cunoscut de muzicologi drept elevul din Oradea care se prezintă la concursuri fără partituri.

"Ca să înveţi pianul, trebuie să fii vigilent şi să ţii minte partiturile. O partitură de patru pagini îmi ia două ore. Dacă uit ceva, atunci scot din nou partitura şi repet doar în locul unde m-am împotmolit. Şi tot aşa, până când învăţ, şi eu zic că învăţ foarte repede şi aici mă ajute urechea absolută", mai spune băiatul.

Cântă la nunţi ca să îşi ajute familia

Sergiu nu provine dintr-o familie foarte înstărită, tatăl său fiind membru într-o formaţie de muzică, iar mama casnică. Copilul recunoaşte că uneori mai merge la nunţi unde cântă la orgă şi asta ca să îşi ajute tatăl. "Mă duc la nunţi cu tata sau la terase şi cânt la orgă. Nu am de ce să îmi fie ruşine", admite micul Mozart.

Momentan, se poate lăuda cu participarea la câteva concursuri unde a luat primele locuri.

Se vede compozitor de renume şi profesor

La şcoală, materiile preferate ale băiatului sunt cele legate de muzică. Nu îi place matematica şi nici ecuaţiile despre care spune că nu le vede sensul. Un singur lucru i-a plăcut la matematică, şi anume că l-a ajutat să numere mai uşor timpii din partiturile muzicale. Este însă fascinat de toate orele de muzică şi regretă că se fac mult prea puţine ore de pian pe săptămână faţă de cât ar trebui.

Piesele cele mai dragi lui Sergiu sunt simfoniile lui Beethoven sau celebrele "fugi" ale lui Bach. Cât despre viitorul lui, Sergiu şi-ar dori să ajungă profesor de pian şi compozitor de renume. "Ca să înveţi pianul, trebuie să fii vigilent şi să ţii minte partiturile. Ca să învăţ o partitură de patru pagini îmi ia două ore." SERGIU SECARĂ, elev la Liceul de Artă