Micul dejun a fost întotdeauna cea mai importantă masă a zilei. Oamenii de știință au descoperit că în funcție de ceea ce mănânci, ar putea reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Micul dejun este foarte important pentru sănătatea noastră. Schimbarea unui ou cu o mână de nuci reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu până la 17%. Studiul a mai constatat că înlocuirea untului cu ulei de măsline ar putea reduce riscul de boli de inimă.
Micul dejun cu alimente sănătoase, un factor important pentru sănătate
Analiza oamenilor de știință, publicată în jurnalul BMC Medicine, spune că înlocuirea unui ou cu nuci ar putea reduce:
- riscul de boli de inimă cu 17%,
- diabetul cu 18%,
- decesul prematur cu 15%.
O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Dusseldorf din Germania, care a realizat un studiu publicat în revista BioMed Central Medicine pe 16 noiembrie 2023, a descoperit un aspect important pentru sănătate. Experții au dezvăluit că unele alimente servite la micul dejun pot crește riscul de atac de cord, iar altele îl reduc.
Micul dejun. Sursa foto: Pixabay
Bolile de inimă pot fi evitate dacă evităm anumite alimente
Studiul a constatat că înlocuirea untului cu ulei de măsline ar putea reduce riscul de boli de inimă. Schimbarea unui ou cu o mână de nuci reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Asta arată investigațiile efectuate asupra alimentelor „la modă”.
Nu a fost menționat în studiu dacă ouăle ar trebui eliminate cu totul din dietă. Unii experți susţin că ouăle sunt dăunătoare pentru inimă. Această problemă a fost intens dezbătută, deoarece alții spun că sunt necesare mai multe dovezi. Fundația Britanică pentru Inimă a raportat că 460 de oameni mor în fiecare zi și 48.000 în fiecare an din cauza bolilor cardiace.
Rezultatele împărtășite nu arată niciun beneficiu al schimbului de pește și fructe de mare cu opțiuni pe bază de plante. De asemenea, nicio dovadă că înlocuirea produselor lactate poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Ouă. Sursa foto: Pixabay
Micul dejun ar putea reduce riscul de deces prematur
Persoanele care au înlocuit 50 de grame de carne procesată, cu o cantitate echivalentă de linte, năut sau fasole s-a dovedit a avea un risc cu 23% mai mic de a muri premature sau de a dezvolta boli de inimă. Riscul a fost și mai mic, de 27 la sută, dacă au mâncat 28 până la 50 de grame de nuci în loc de carnea procesată.
Dr. Sabrina Schlesinger, un coautor al recenziei, a declarat:
„Mulți oameni încep ziua cu un ou prăjit la micul dejun, dar rezultatele acestei analize sugerează că ar putea fi mai bine să înlocuiți aceste alimente cu alimente pe bază de plante Există, de asemenea, dovezi că oamenii ar putea beneficia de înlocuirea păsărilor de curte cu alimente pe bază de plante, deși au existat puține dovezi pentru înlocuirea produselor lactate”.