La unele şcoli, înscrierea este garantată de un top de hârtie şi două pixuri cu gel. La altele, este suficient să locuiţi în apropiere.
Cele mai bine cotate şcoli din Capitală au, în acest an, mai multe solicitări de înscriere în clasa I decât locuri disponibile. Dacă, la unele instituţii, directoarele sunt ferme şi nu mai acceptă nicio cerere, la altele, secretarele solicită, la înscriere, pe lângă actele obligatorii, şi obiecte de papetărie.
La Şcoala nr. 10 „Maria Rosetti“, mai era ieri doar un loc din cele 100 alocate, conform secretarei Cuciureanu. Aici „taxa“ neoficială constă într-un top de hârtie şi două pixuri cu gel. Aceleaşi cerinţe se mai găsesc şi la alte şcoli, precum cea din Petre Ţuţea, nr. 109, unde secretara le aminteşte părinţilor să nu uite să aducă şi 20 de coli A4, cinci dischete şi două pixuri cu gel, de culoare neagră.
Cei înscrişi până în prezent la Şcoala Centrală au însă motive de îngrijorare. Conducerea instituţiei va face o triere a micuţilor, în funcţie de criteriile stabilite de minister şi după altele, ad-hoc. Înscrierile dau bătăi de cap personalului responsabil, dar şi părinţilor, la majoritatea şcolilor cu renume din Bucureşti. Asta, în condiţiile în care, anul acesta, sunt alocate cu 97 de clase mai puţin decât în 2007.
Unde mai este loc Şi la Şcoala nr. 19 „Tudor Arghezi“ s-au înscris deja 132 de copii, în limita a 4 clase, de câte 25 de elevi. Cu toate acestea, directoarea Floricica Florescu spune că instituţia rămâne cu porţile deschise până pe 31 august. Aici semiinternatul este opţional, iar problema locurilor se va rezolva cu solicitarea suplimentării numărului de clase necesare de la inspectorat, asigură directoarea.
Cu toate că Ministerul Educaţiei a recomandat ca înscrierile să fie făcute până la 1 mai, conform metodologiei, data-limită de depunere a dosarelor este 31 august. În realitate, părinţii au depus dosarele încă de la începutul anului, iar, de acum înainte, „întârziaţii“ mai pot apela doar la şcolile de cartier sau, după noroc, la câteva mai centrale. De ce sunt respinşi copiii Cei care au optat pentru o şcoală cu renume, dar nu locuiesc în apropiere, pot fi respinşi, indiferent de data la care au făcut solicitarea înregistrării dosarului. Conform regulilor ministerului, prioritate au copiii ai căror părinţi lucrează în apropiere sau care au fraţi în aceeaşi instituţie de învăţământ.
Directoarea adjunctă a Şcolii Centrale, Maria Leff, susţine că o parte dintre cei înscrişi până în prezent vor rămâne fără loc, pentru că „s-au înscris deja 116 pe 75 de locuri“. Directoarea spune că vor rămâne doar acei copii care îndeplinesc condiţiile impuse de minister şi cei care au cerut şi serviciul de semiinternat - ce presupune plata mesei de prânz. „Restul bănuiesc că nu au nicio şansă“, adaugă Leff.
Ea se plânge că părinţii fac presiuni mari la nivelul conducerii şi nu vor să înţeleagă, sub niciun chip, că şcoala pe care o conduce este limitată din punct de vedere fizic. ACTE NECESARE Ce trebuie să conţină dosarul de înscriere > fişă de înscriere tip, de la secretariat > copie după certificatul de naştere al copilului
> copie după cărţile de identitate ale părinţilor > dosarul medical al copilului, care să cuprindă rezultatele analizelor efectuate, vaccinuri etc. > la unele şcoli, se cere şi o caracterizare psihopedagogică din partea grădiniţei la care a fost înscris copilul