Ni se spune deseori că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Acest lucru este valabil și pentru participanții la Olimpiada de la Rio
Toți sportivii au nevoie de un mic dejun consistent înainte de competiții, dar conținutul acestuia diferă în funcție de sportul practicat. Totuși, nu toți pot fi convinși să mănânce. „Cel mai greu este să îi facem să înțeleagă cât de importat este să se hrănească înainte de competiție”, spune Dr. Sophie Killer, nutriționist la British Athletics. „Nervii și adrenalina se joacă cu apetitul și suprimă foamea, făcându- i pe sportivi să creadă că nu vor să mănânce deloc. Dar de fapt ei au nevoie de acest „carburant” din mâncare”, mai arată medicul.
FOTO; Mo Farah
În funcție de sportul practicat, cererile sportivilor sunt diferite pentru micul dejun.
Mo Farah, câștigător a două medalii de aur la Jocurie Olimpice din 2012, cerea cereale și cafea. „Îmi asigurau nevoia de zahăr care mă ținea în priză în prima parte a zilei”, spunea el.
Jessica Ennis-Hill, medaliată cu aur la heptatlon, preferă dimineața fructe proaspete, iaurt, poridge, acestea asigurând energie pentru toată durată zilei. La rândul lor boxerii au nevoie de un mic dejun bogat în calorii, în timp ce gimnastelor iaurtul le asigură calciul necesar întăririi oaselor și reducerii riscului de fracturi, la sărituri. Cicliștii, de exemplu, au nevoie de mai puține calorii decât boxerii, mai spun specialiștii.
FOTO: Jessica Ennis-Hill
Antioxidantele, necesare
Scorțișoara și nucoșara sunt antioxidante puternice și ajută fluxul de sânge, care va permite sportivului să recupereze rapid energia folosită după o cursă. În ziua cursei, cicliștii preferă să nu consume muesli de la micul dejun, deoarece le-ar putea irită stomacul, pâinea prăjită și gemul fiind o alternativă populară. „Merele oferă vitamina C, cheia pentru a ține departe tusea și răceala. Încercăm să reducem zilele de antrenament pierdute din cauza bolilor”, mai spune Dr. Killer, pentru DailyMail.
Mănâncă și alimente care nu le plac
Dr. Kevin Currell, de la English Institute of Sport, spune că nutrițio niștii personalizează meniurile pentru fiecare sportiv din echipele de care sunt responsabili. „Din când în când trebuie să mănânce și alimente care nu le plac, ca de exemplu un anumit tip de varză, care le asigură necesarul de vitamine, dar la meniul general trebuie să ținem cont de ce le place, de ce sunt capabili să gătească și de cât își pot permite să cheltuiască pe mâncare”, arată Dr. Currell.