O campanie de folosire a bicicletei ca mijloc de deplasare către locul de muncă a fost lansată în Cluj de un ONG ai cărui reprezentanţi oferă, în fiecare joi dimineaţă un mic dejun şi un service gratuit pentru cei care aleg să meargă la lucru pe două roţi şi să renunţe la automobil.
ONG-ul "Junior Chamber International - JCI" a lansat campania "Ride2Work", în care a fost atrasă şi o companie IT locală care îi susţine financiar, dar şi Primăria Cluj-Napoca. 'Încercăm să încurajăm oamenii să folosească mai mult bicicleta în drumul spre lucru şi să lase maşinile acasă. Dacă vine cineva şi opreşte în drum spre muncă, primeşte un mic dejun de la noi, un service de biciclete, rapid, gratuit', a declarat Tudor Covaciu, unul dintre organizatorii campaniei.
Locul ales pentru această oprire este esplanada situată în faţa uneia dintre cele mai moderne şi mai noi clădiri de birouri din oraş. O parte dintre cei care au oprit joi dimineaţă pentru a profita de ocazia service-ului gratuit sau doar din curiozitate spun că le face plăcere să meargă cu bicicleta la lucru, pentru că scapă de stresul căutării unui loc de parcare şi în felul acesta fac şi puţină mişcare, scrie Agerpres.
Unii spun despre Cluj că nu este extrem de prietenos, deocamdată, cu bicicliştii, din cauza numărului mare de maşini, mai ales dacă sunt nevoiţi să vină dintr-o zonă mărginaşă a municipiului, dar speră ca, treptat, tot mai mulţi oameni să aleagă bicicleta în locul maşinii, mai ales că oraşul are o dimensiune care permite deplasarea rapidă, pe două roţi, dintr-un loc în altul. 'E aglomerat, dar te obişnuieşti şi începi să eviţi momentele sau locurile mai aglomerate. Dacă am face asta mai mulţi, s-ar elibera traficul', a spus un biciclist.
Organizatorii campaniei au calculat că, dintr-un capăt la celălalt, municipiul Cluj-Napoca poate fi traversat în aproximativ 20 de minute, ceea ce reprezintă, la ore de vârf, chiar şi jumătate din timpul de care ai nevoie, pentru aceeaşi distanţă, cu maşina.