Un tânăr acuză firma Blue Air că l-a anunţat abia cu două zile înainte de călătorie că va avea un zbor cu escală până la Bruxelles, ceea ce i-a dat peste cap planurile pe care şi le făcuse.
Dan Cazacu, un bucureştean în vârstă de 35 de ani, a rezervat şi achitat un zbor direct, dus-întors, pentru ruta Bucureşti- Bruxelles. Bărbatul acuză compania Blue Air că a anunţat modificarea zborului direct cu unul cu escală cu doar două zile înainte, însă oficialii companiei susţin că au făcut-o cu şapte zile înainte.
„A trebuit să iau un taxi la întorcere”
„Cu doar două zile înainte de călătorie, am fost anunţat de agenţia care mi-a emis biletul că voi face o escala la întoarcere în Marea Britanie şi că voi ateriza la Bucureşti abia la ora 23.35 în loc de 21.50”, povesteşte indignat Dan Cazacu. În plus, bărbatul susţine că a mai avut şi 30 de minute întârziere la decolarea din Bruxelles, iar în Marea Britanie a stat mai mult decât era prevăzut.
„Am aterizat astfel, la Băneasa, la ora 00.10, în loc de 21.50. Dacă ajungeam la ora stabilită puteam să iau un autobuz până acasă. În această situaţie, am fost nevoit să iau un taxi”, adaugă tânărul.
Dan Cazacu spune că în acel zbor au fost şi pasageri care aveau legături spre Iaşi, care le-au fost date peste cap de această întârziere. În plus, a fost indignat şi de faptul că a aflat că şi apa plată costă un euro sticla de 0,5 litri şi nu mai e gratuită - deşi este vară şi foarte cald.
„Am anunţat schimbarea cu şapte zile înainte, pe e-mail”
Reprezentanţii companiei Blue Air susţin însă că pasagerul ar fi fost anunţat cu şapte zile înainte de data călătoriei la adresa de e-mail.
„Pe 10 iunie, pasagerului i s-a trimis o a doua notificare, pentru reasigurare şi pe telefonul mobil. Astfel, a avut o săptămâna la dispoziţie să opteze pentru rambursare integrală sau reprogramare la altă dată”, mai declară oficialii Blue Air.
În ceea ce priveşte obligativitatea achitării apei plate la bord, aceştia ţin să amintească că, „după cum se poate vedea în condiţiile de călătorie afişate pe biletul de avion, serviciile de catering nu sunt incluse în preţul biletului”.
Deteriorarea bagajului reclamată de alt pasager va fi rezolvată conform standardelor internaţionale în domeniu, „dacă pasagerul a depus o plângere la biroul Blue Air”, mai susţin repezentanţii companiei. Specialiştii în protecţia consumatorilor spun că problema descrisă reprezintă o anulare a zborului retur.
„Pasagerii unui zbor anulat nu au dreptul la compensaţie dacă sunt informaţi despre anulare cu mai puţin de 7 zile înainte de plecarea programată şi li se oferă o schimbare a rutei, permiţându- le să plece cu cel mult o oră înainte de programarea plecării şi să ajungă la destinaţia finală cu cel mult 2 ore după programarea sosirii”, spune Mihai Titichi, şef Serviciu juridic al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor. Tot el îl sfătuieşte pe pasager să depună o reclamaţie către ANPC.
LEGISLAŢIE
„Operatorul răspunde pentru daunele suferite de pasageri”
În aceeaşi călătorie făcută cu Blue Air, un tânăr a reclamat că şi-a găsit valiza ruptă.
„A făcut o reclamaţie şi acum aşteaptă să vadă dacă va fi despăgubit pentru că acea valiză nu mai poate fi utilizată”, spune Dan Cazacu.
Şeful Serviciului juridic al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, Mihai Titichi, spune că, în acest caz, Convenţia de la Montreal stabileşte că operatorul de transport aerian răspunde pentru daunele suferite de pasageri din cauza distrugerii, deteriorării sau întârzierii bagajului.