Salamurile romanesti, fabricate dupa reguli mai dure decat cele europene.
Carnea separata mecanic (MDM), organele si amidonul sau amidonurile modificate trebuie sa dispara din mai multe sortimente de mezeluri, incepand cu 8 aprilie. MDM va fi mentionata distinct pe eticheta produselor in care se va mai folosi.
De saptamana viitoare, va intra in vigoare un ordin comun al mai multor autoritati - Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, care legifereaza, practic, standardele nationale pe care trebuie sa le respecte societatile de procesare a carnii.
Mai „catolici” decat UE
„Potrivit noilor reglementari, MDM mai poate fi utilizata doar in compozitia produselor la care operatia de fierbere si coacere se va realiza la o temperatura de minimum 72 de grade Celsius si timp de minimum 20 de minute. Oricum, majoritatea procesatorilor nu mai folosesc acest tip de carne”, ne-a declarat Maria Rusti, director de calitate la Aldis Calarasi.
MDM este o carne de proasta calitate, lipita de oasele pasarilor si rezultata prin dezosare mecanica. Are un continut proteic foarte scazut, contine un procent important de colagen. Si pretul ei este extrem de scazut: jumatate din cel a carnii normale folosite in procesare.
„Recomandarea de tratare termica este rezultatul pericolului de contaminare cu salmonela in cazul in care MDM este folosita in produse care nu sunt fierte la temperaturi mai mari de 70 de grade”, ne-a explicat Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii. Si amidonul va putea fi folosit intr-o proportie maxima de 4% in orice produs.
„Problema e ca producatorul roman nu poate incalca aceste standarde, dar produsele din import pot avea si 8a amidon, pentru ca aceasta e limita „europeana”. Noi vrem ca importatorii sa fie obligati sa afiseze pe eticheta acest lucru, astfel incat consumatorii sa cumpere in cunostinta de cauza”, a mai precizat Minea.
Conform acestuia, standardele nationale sunt mai riguroase decat cele europene in domeniu. De asemenea, reprezentantii ARC mai solicita o perioada de tranzitie, astfel incat produsele care se afla deja pe raft si care nu sunt produse dupa aceste standarde sa nu fie retrase din circulatie. Tot o perioada de tranzitie va fi solicitata si pentru utilizarea vechilor etichete si ambalaje.
Conform ordinului care va intra in vigoare duminica, la fabricarea salamului tip Victoria producatorii vor fi obligati sa utilizeze bucati mari de carne, in proportie de minimum 30%.