Metro, bătut cu ouă

Pentru că Metro nu şi-a plătit datoriile către unul dintre furnizorii săi de ouă, Tribunalul Bucureşti a declarat intrarea lanţului de magazine în procedură de insolvenţă. Totul însă poate fi o campanie de presă a firmei de recuperare a creanţelor.

Datoria reclamată de Toneli Holding se ridică la 160.000 de euro şi constă în facturi neachitate pentru livrările de ouă în perioada 2004- 2007. Suma ar fi însă mult mai mică, potrivit companiei Metro, de doar 57.000 de euro. Firma de recuperare a datoriilor este Urban&Asociaţii.

„Insolvenţa intervine atunci când debitorul (în acest caz Metro - n.r.) nu poate să plătească obligaţiile scadente pentru că nu are resurse financiare, nu pentru că nu vrea, aşa cum se pare că s-a întâmplat în acest caz“, ne-a spus avocatul Gabriel Albu, asociat al casei de avocatură Buduşan, Bâldea & Asociaţii. Însă, cum Metro are un rulaj financiar într-o zi de aproximativ 100 de ori mai mare decât datoria către distribuitorul de ouă, probabil că în acest caz refuzul de plată este motivat de alte considerente, spune Gabriel Albu.

Metro a anunţat că va face recurs pentru această decizie a instanţei, în termenul-limită de zece zile de la pronunţare. Reprezentanţii Metro Cash&Carry au declarat că lanţul de supermarketuri nu poate intra în insolvenţă sau faliment, din moment ce compania a avut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro anul trecut.

Final previzibil

Tribunalul Bucureşti a stabilit că, până pe 11 iulie, toţi creditorii Metro pot depune la dosarul din instanţă cereri de recuperare a datoriilor. Dar avocaţii spun că o rezolvare rapidă ar fi ca Metro să facă un memoriu, după ce i-a fost acceptat recursul, în care să-şi motiveze întârzierile de plată şi să arate care îi sunt rulajele financiare.

Grupul Metro România este un lanţ german de magazine, prezent în România din 1995. Compania deţine o reţea de 23 de magazine cash&carry şi 14 unităţi Real Hypermarket. Pe de altă parte, Toneli Holding este deţinută de mai mulţi acţionari libanezi, iar în 2006 a avut un profit operaţional sub 100.000 de euro.

DECIZIE

Drumul până la faliment

Procedura de insolvenţă are două etape: reorganizarea judiciară şi falimentul. O societate intră în faliment când nu mai are nicio speranţă de redresare şi i se lichidează patrimoniul pentru a fi împărţit între creditorii care au de recuperat investiţia în societate. Falimentul se poate declanşa la cererea creditorului (ca în cazul de faţă - n.r.), când există creanţe nerecuperate de peste 3.000 de euro, sau la cererea debitorului (a proprietarului societăţii), când societatea este în incapacitate de plată şi au fost epuizate toate căile de finanţare.