Metodele "oarecum ilare" ale lui Vîntu

Metodele "oarecum ilare" ale lui Vîntu

Omul de afaceri reprezintă "un pericol pentru ordinea publică", susţin judecătorii. Printre motive: pare să-i fi luat în râs pe anchetatorii români.

Sorin Ovidiu Vîntu şi "locotenenţii" săi, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, reprezintă un "pericol pentru ordinea publică" şi, prin urmare, ar trebui să rămână după gratii "până pe 8 octombrie 2010, inclusiv". Aşa susţin magistraţii Tribunalului Bucureşti, care şi-au argumentat, ieri, această decizie.

"Tribunalul găseşte deosebit de relevant faptul că începerea urmăririi penale şi, mai mult, luarea unor măsuri restrictive nu a avut niciun impact asupra atitudinii inculpaţilor faţă de normele penale şi ordinea de drept, norme pe care aceştia au ales să le ignore şi în continuare cu indiferenţă, dar şi cu vădită desconsideraţie faţă de capacitatea organelor judiciare române de a-i trage la răspundere", subliniază judecătorii.

Urmarea: SOV şi "locotenenţii" săi vor afla mâine, la recurs, dacă şi magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt de aceeaşi părere. Potrivit unor surse din magistratură, citate de Mediafax, din complet va face parte Viorica Costiniu, soţia fostului judecător Florin Costiniu, inculpat într-un proces pentru fapte de corupţie alături de senatorul PSD Cătălin Voicu.

Îşi anunţau noile numere de pe telefoanele vechi

Din motivarea tribunalului se desprinde o concluzie: infracţiunile comise de Vîntu, Ţurcan şi Stoian sunt "de o gravitate extremă", iar lăsarea lor în libertate ar avea "urmări imediate şi indirecte a supra ordinii publice".

În plus, arată judecătorii, nici după ce au aflat că au fost puşi sub acuzare în cauză, Vîntu, Ţurcan şi Stoian nu au făcut eforturi prea mari pentru a se ascunde atunci când venea vorba despre sprijinul pe care i l-ar fi acordat fugarului Nicolae Popa.

Cei trei nu par a fi foarte convinşi nici măcar de necesitatea unor "precauţii" suplimentare, subliniază judecătorii. "Modalitatea în care înţeleg să-şi disimuleze activităţile infracţionale se remarcă, în primul rând, prin vădita lipsă de utilitate şi, în al doilea rând, prin caracterul oarecum ilar al metodelor la care apelează", este subliniat în motivarea instanţei. Astfel, fără prea multă bătaie de cap sau precauţie, Vîntu şi interpuşii săi găsesc în Indonezia persoane cărora le trimit bani, pentru a împiedica finalizarea procedurii de extrădare a lui Popa.

Odată cu arestarea acestuia din urmă, discuţiile din jurul situaţiei lui şi al unui eventual ajutor trimis de Vîntu încep să fie purtate într-un limbaj "codat". Când vorbesc de bani, Vîntu şi ceilalţi folosesc termenul "cisterne". Însă adaugă apoi că "cisternele" trebuie virate într-un cont, făcând inutilă încercarea de se ascunde. "Nici termenul de cisternă, nici acela de motorină folosiţi nu mai sunt apţi a disimula sensul real al conversaţiilor", subliniază, ironic, magistraţii.

"Folosirea în convorbirile telefonice de către inculpaţi, care erau deja urmăriţi penal şi ştiau acest lucru, a unui limbaj direct şi prin care aceştia discută deschis şi detaliat despre activităţi infracţionale de favorizare a infractorului este oarecum surprinzătoare, dar ar putea fi explicată printr-o posibilă subestimare a posibilităţilor tehnice de interceptare ale autorităţilor române", se mai arată în document. Apoi, metoda prin care Vîntu şi "ajutoarele" sale încercau să scape de urmărire, aceea de a schimba des numerele de telefon, este şi ea inutilă, atâta vreme cât îşi trimiteau între ei, înainte de schimbarea efectivă, SMS-uri cu noile numere, tot de pe telefoanele vechi.

Popa avea propriul cont

În fine, judecătorii mai arată că toate datele obţinute în urma interceptărilor, din care reiese că Vîntu i-ar fi trimis sume importante lui Popa, sunt dublate de documente financiar-bancare. Extrasele de cont confirmă astfel efectuarea, pe 2 noiembrie 2009, a unui transfer de 50.190 euro dintr-un cont deschis la Marfin Popular Bank Public CO. LTD, din Nicosia (Cipru) în numele societăţii Comac Limited, administrată de Ovidiu Ţurcan.

Iar atitudinea relaxată a acuzaţilor e creionată şi de faptul că Nicolae Popa, urmărit general de nouă ani, nu s-a ferit să deschidă pe numele său un cont la Bank Central Asia - Kuta Branch din Bali, Indonezia.

"Tribunalul găseşte deosebit de relevant faptul că luarea unor măsuri restrictive nu a avut niciun impact asupra atitudinii inculpaţilor faţă de normele penale şi ordinea de drept.“ JUDECĂTOR, Tribunalul Bucureşti

ÎN SALA DE JUDECATĂ

SOV: "Arestaţi-mă doar pe mine!"

Potrivit documentului transmis, ieri, de Tribunalul Bucureşti, la procesul care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, atât Sorin Ovidiu Vîn tu, cât şi Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au refuzat să facă declaraţii în faţa judecătorilor care au decis arestarea lor.

"Arestaţi-mă doar pe mine şi eliberaţi-i pe ceilalţi!", s-a limitat să spună Vîntu, în momentul în care magistraţii i-au dat ultimul cuvânt. Stoian a concluzionat şi el cu glasul stins: "Nu sunt decât un simplu şofer".

Judecătorii au fost însă de neclintit şi nu s-au arătat impresionaţi nici de excepţiile sau viciile de procedură invocate de avocaţii celor trei. Una dintre acestea se referea la mandatele de interceptare ale convorbirilor telefonice ale lui SOV şi la faptul că acestea nu au fost ataşate de procurori la referatul prin care au cerut arestarea omului de afaceri.

"Tribunalul observă că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat, prin adresa din 24 noiembrie 2009, de Serviciul Român de Informaţii privind informaţiile obţinute de această instituţie prin valorificarea a două mandate emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii privind siguranţa naţională a României. Nu există temei legal pentru ataşarea acestor mandate la dosar, a vând în vedere faptul că aceste acte au fost emise în cadrul unei alte lucrări şi, evident, pot privi alte informaţii, clasificate (...)", subliniază judecătorii.

În decizia lor, au contat - potrivit motivării - nu doar probele depuse de anchetatori, ci şi mărturiile fiicei lui Nicolae Popa, ca şi acelea ale fostei soţii a fugarului.

"Tribunalul reţine ca deosebit de relevant şi faptul că, în declaraţiile date (...), fiica condamnatului Popa Nicolae a confirmat faptul că a primit constant sume importante de bani, deşi ştia că acesta nu are loc de muncă în Bali, Indonezia".

Citeşte AICI motivarea formulată de procurori în cazul arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu

Vezi AICI referatul întocmit de procurori şi stenogramele unor discuţii dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Nicolae Popa

Ne puteți urmări și pe Google News