Metodele de amprentare a romilor, criticate de Occident

Metodele de amprentare a romilor, criticate de Occident

După ce ieri autorităţile italiene au decis amprentarea romilor de pe teritoriul ţării, cotidianul britanic The Independent face o comparaţie, într-un editorial publicat astăzi, între această metodă şi cea folosită de fostul dictator fascist Benito Mussolini.

Mai mult, sursa citată subliniază că iniţiativa numărării şi identificării rezidenţilor din taberele de romi a avut deja loc în unele locuri din Italia. Giovanna Boursier, jurnalistă la Il Manifesto, povesteşte de o astfel de tabără de la sud de Milano, în care poliţia a mers din casă în casă, cerând actele şi fotografiind. Deoarece toţi rezidenţii taberei erau cetăţeni italieni, autorităţile nu le-au mai luat amprentele.

Potrivit The Independent, sentimentul că siguranţa cetăţenilor este subiectul unei urgenţe este un fenomen straniu apărut în Italia, care s-a amplificat încet în ultimii 10 ani. Acest sentiment s-a intensificat dramatic odată cu aderarea la UE a României şi Bulgariei, până a devenit principalul factor responsabil pentru victoria în alegeri a lui Silvio Berlusconi. De asemenea, intensificarea acestui sentiment a avut drept consecinţă şi decizia de săptămână trecută de a creşte numărul poliţiştilor în marile oraşe până la 3.000.

"Mulţi italieni cred că rom este o abreviere de la român. De la intrarea României în UE, a existat un aflux de români în Italia. Oamenii confundă aceste lucruri. Au existat infracţiuni comise de români, iar oamenii i-au confundat cu romii, aşa că, într-un final, romii au ajuns să fie condamnaţi pentru tot", explică Giovanni Maria Bellu, jurnalist de la La Repubblica şi expert în minorităţile italiene.

Paranoia Italiei în privinţa romilor a izbucnit pe prima pagină a ziarelor la 13 mai atunci când o femeie dintr-o suburbie din Napoli a acuzat o femeie romă că a încercat să îi fure copilul. Persoane din Camorra au incendiat apoi tabăra de romi locală, arzând-o complet. Dintr-o dată, nu s-a mai putut evita faptul că ura italienilor faţă de romi luase o nouă turnură dramatică.

La originea acestei reacţii s-a aflat nu un fapt real, ci legenda că romii fură copii, fapt care nu a fost dovedit de probe ale poliţie, explică Bellu.

"Naziştii şi fasciştii foloseau aceleaşi metode pentru a-i izola, în anii 30. Nu este de mirare că sunt înspăimântaţi", declara comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Thomas Hammerberg, după ce a vizitat o tabără mare de romi din Roma la începutul acestei luni.

Istoria tratamentului de care au avut parte romii în timpul lui Mussolini, care a deportat comunitatea evreiască locală în ultimii ani aflaţi la conducerea Italiei, este un subiect evitat de istoricii italieni contemporani, susţine Marco Nieli, preşedintele organizaţiei rome italiene Opera Nomadi.

"Este o realitate că au existat lagăre de concentrare pentru roma în Italia perioadei fasciste şi că mii de romi au murit în ele de foame, frig şi de suprasolicitare. În acest moment sunt în pregătire studii pentru a vedea cât de mare a fost această suferinţă", explică el.

Ministru de interne al Italiei, Roberto Maroni, a anunţat ieri că şi minorilor li se vor lua amprentele în cadrul recensământului romilor care trăiesc în taberele abuzive sau autorizate, mai ales pentru a-i identifica şi pedepsi pe cei care îşi trimit copiii la cerşit.

Ministrul a dat asigurări că nu este vorba despre o identificare a persoanelor pe criterii etnice, ci despre un adevărat recensământ, în urma căruia se urmăreşte crearea unor condiţii decente de viaţă pentru cei care au dreptul de şedere pe teritoriul italian.

Persoanele care nu îndeplinesc condiţiile legale de şedere vor fi expluzate.

(14:11)

Ne puteți urmări și pe Google News