Nu este o boală a bătrâneții, ci afectează și tinerii, iar simptomele se agravează în sezonul rece. Deși afecțiunile reumatismale nu pot fi vindecate, există diferite metode prin care pot fi ținute în frâu. Fie că alegeți medicina clasică, fi e că apelați la remediile homeopate, cereți sfatul medicului..
Atât adulţii cât şi tinerii, dar și copiii, se pot confrunta cu bolile reumatismale. În ceea ce-i priveşte pe micuți, cea mai frecventă afecţiune este artrita juvenilă care afectează dezvoltarea scheletului. Netratată la timp, poate cauza deformări serioase ale oaselor.
,,Frecvența bolilor reumatice în ultimii ani este în creștere pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire al populației. Aceasta presupune și preponderența afecțiunilor degenerative legate de uzură, de aceea avem din ce în ce mai multe boli reumatismale în rândul populației’’, a explicat doctorul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale.
Simptomele care dau alarma
În cazul reumatismului, indicat este să urmăm un tratament doar la sfatul medicului, pentru că medicamentele folosite împotriva durerilor pot avea efecte adverse grave. ,,Simptomele care trebuie să îl trimită pe pacient la medic sunt durerea şi reducerea mobilităţii articulare, dificultatea de a merge sau a îndeplini activităţi profesionale sau casnice uzuale. Ne confruntăm uneori cu fenomenul automedicaţiei, pacientul crede că ştie ce trebuie să ia şi fără să consulte un medic. Pe lângă faptul că tratamentul poate să nu fie eficient, se expune şi riscului unor complicaţii gastro-intestinale severe”, a completat medicul Cătălin Codreanu.
Remedii homeopate
Principalul avantaj al homepatiei este că poate fi folosită de la naștere până la moarte. Nu are efecte secundare și nu există riscul de supradoză. „Remediile la care apelăm cel mai des pentru bolile reumatice sunt: Rhus toxicodendron, Bryonia, Rhododendron, Kalmia, Ledum, în concentrații și doze care vor fi stabilite de către medicul homeopat, în urma unei consultații amănunțite”, explică dr. Irina Firuți, medic homeopat.
Ventuzele stimulează circulația
Ventuzele sunt un soi de păhărele din sticlă care se încălzesc la flacără și se aplică pe spate, mai puțin pe coloană sau în partea lombară, la șale. Mai nou, au apărut și modele din plastic, care nu necesită încălzire, având un dispozitiv cu pompă. Deși metoda nu este dureroasă, pacientul se alege cu câteva vânătăi pentru două-trei săptămâni. „Se pun în reumatisme, dar și în răceli. Ventuzele stimulează circulația locală prin faptul că trag sângele și obligă organismul să «arunce» cu leucocite, globule albe-celulele sistemului imunitar care luptă cu boala”, explică Alice Popescu, medic specialist medicină generală- acupunctură.
Acupunctura și laserpunctura
Acupunctura constă în înţeparea, cu ajutorul unui ac a anumitor puncte ale corpului. Tratamentul cu ace constă în serii de 10 ședințe, 12 sau 15, în funcție de gravitatea bolii. O ședință ține 20-30 de minute. Laseracupunctura presupune aplicarea unei surse de lumină laser în punctele tradiţionale de acupunctură. În acest context, laserul devine un ac virtual.
Sfaturi utile în sezonul rece
Asigurarea confortului termic. Materialele recomandate pentru hainele sezonului rece sunt bumbacul și lâna, care izolează căldura și protejează împotriva vântului sau precipitațiilor. De asemenea, sunt recomandate băile fierbinți datorită acțiunii lor benefice în menținerea caldă a articulațiilor.
Încălțăminte potrivită. Cel mai bine este să purtați pantofi cât mai comozi, care nu pun presiune pe talpa piciorului și nu vă strâng. O bligatoriu trebuie să fie din piele sau să prezinte șireturi și o talpă cât mai flexibilă, care atenuează eventualele șocuri.
Menținerea unei greutăți corporale sănătoase deoarece persoanele care se îngrașă necontrolat prezintă riscul de a pune presiune pe articulații.
Sport aproape zilnic, deoarece asigură sănătatea și fortifierea articulațiilor, ameliorează rigiditatea articulară și slăbiciunea musculară. Mai mult decât atât, activitatea fizică reduce șansele declanșării unor alte boli mai grave, asociate problemelor reumatice precum osteoporoza, sclerodermia sau spondilita anchilozantă.