Dat fiind faptul că românii sunt asaltați de scumpiri, specialiștii în energie lansează un ghid util prin care putem plăti sume mai mici la facturile viitoare. Felul în care ne comportăm în materie de consum energetic are și el un rol în reducerea costurilor recurente.
Un prim aspect formulat de Dumitru Chisăliță, expert în energie, are legătură cu citirea contorului de curent. La fiecare trei luni, utilizatorii casnici trebuie să transmită datele privind consumul de energie, în baza cărora se emite factura.
Nedeclararea indexului, costuri mai mari la energie
Cei care nu declară indexul, așteptând citirea contoarelor din partea Enel, riscă să se confrunte cu plăți mai mari pentru energia folosită. Mai mult, expertul atrage atenția asupra costurilor mai mari pe care le au de suportat furnizorii, mai ales în această perioadă.
„Deocamdată, factura pe care o citeşte fiecare client conţine referințe la acest lanţ de valori. Începe de la producere, transport, distribuţie, parte de furnizare şi trebuie să mai enunţăm un principiu. Înainte de această criză energetică, repartiţia costurilor era oarecum uniformă între costul energiei en-gros, costurile cu reţelele energetic şi partea de taxe!”, a transmis Dumitru Chisăliţă, specialist în materie de energie, conform Cancan.
Energia naturală, o alternativă viabilă
Taxele suplimentare pot fi evitate dacă există un contract direct încheiat cu furnizorul de energie, fără alți intermediari. Un exemplu bun sunt sursele de energie naturală, cum sunt cea solară sau a vântului.
Dacă acest lucru nu este posibil, putem alege prima soluție, a citirii lunare a contorului, pentru a împiedica furnizorii de energie să emită sume aproximative pentru lunile în cauză, dată fiind nedeclararea indicilor de către consumatori.
„În situaţia în care, să spunem că nu suntem atenţi în ceea ce priveşte această citire sau pot apărea greşeli din cauza noastră sau a furnizorului, e foarte important când ne vine factura să ne uităm pe ceea ce înseamnă indexul contorului şi dacă observăm diferenţe foarte mari să sesizăm furnizorul, să facem aceste corecţii astfel încât să plătim ceea ce consumăm”, spune specialistul Chisăliță.
Stingând lumina în camerele unde nu stai, economisești până la 250 de lei
Cea mai mare economie la factura de energie electrică o facem dacă învățăm să stingem becurile atunci când plecăm dintr-o cameră. Stingând lumina în camerele unde nu stai, îți poate aduce o economie anuală de 250 de lei. De asemenea, este foarte important ca în camera în care te uiți la televizor să ții becul stins, și asta pentru că lumina care provine de la ecranul televizorului este suficientă pentru a vedea ce faci pe timp de noapte.
Pentru cei care vor să citească seara, specialiștii spun că este benefic obiceiul germanilor, care se retrag într-un colț unde au o veioză cu un bec mic.
Un alt sfat se referă la becurile economice care trebuie montate peste tot în casă. Dacă folosiți becuri economice se poate face o economie de până la 60 lei pe an/bec. Suma economisită într-o gospodărie este una considerabilă.
Nu vă uitați încărcătoarele de telefoane în priză
Un mic inamic al facturilor de energie sunt încărcătoarele de telefoane sau tablete, lăsate în priză. Specialiștii vorbesc de energia risipită, care poate ajunge la un procent de 95%.
Așadar, dupa ce îți încarci telefonul, asigură-te că scoți încărcătorul din priză. Acest lucru se aplică și pentru încărcarea altor device-uri, precum laptop-urile sau tabletele. Dacă electrocasnicele nefolosite sunt scoase din priză, economia anuală poate fi de până la 180 lei/ an.
Frigiderul, un mare consumator
Frigiderul este un alt mare consumator de energie electrică, dar există câteva trucuri care pot duce la reducerea consumului de energie electrică. În primul rând, temperatura trebuie să fie setată între 1 și 4 grade Celsius, în timp ce a congelatorului, la -18 grade Celsius. Aceste temperaturi sunt ideale, iar orice exagerare duce la o creștere a consumului de energie. De exemplu, la congelator o temperatură de -19 grade duce la o creștere a consumului cu 15%.
Dacă aveți un frigider mai vechi, este foarte important ca acesta să fie dezghetaț constant, pentru a evita pornirea frigiderului de prea multe ori pe zi. De asemenea, frigiderul nu trebuie așezat lângă o sursă de căldură care îl face să consume mai multă energie electrică, pentru a păstra temperaturile setate anterior.