Taximetriştii care îşi păcălesc clienţii sunt de două feluri. Prima categorie este a celor care îşi camuflează maşinile astfel încât să se asemene cât mai mult cu cele obişnuite şi pun preţuri enorme pe kilometru. Victimele lor sunt de obicei bucureştenii neatenţi, străinii şi provincialii care nu cunosc Capitala. Cealaltă caterorie îşi înşeală clienţii cu ajutorul unor dispozitive electronice improvizate, care le permit să umfle preţurile tarifelor.
Maimuţa. Prin intermediul acestui dispozitiv se transmit comenzi aparatului de taxat şi se majorează preţul cursei. "Maimuţa" este un dispozitiv electronic care se cuplează la instalaţia electrică a aparatului de taxat şi introduce impulsuri fictive. Clientul trebuie să fie atent la aparatul de taxat pentru a observa dacă preţul sare în mod nejusticat, pentru a depista escrocheria. Potrivit b365.ro, dispozitivul este acţionat de şofer prin intermediul unui întrerupător care poate fi montat la orice comandă a maşinii: la schimbătorul de viteze, la maneta de semnalizare, la pedale, sub covoraşele de cauciuc etc.
Modificarea constantei K a aparatului de taxat. Fiecare aparat de taxat legal trebuie să fie calibrat din punct de vedere metrologic. El se calibrează pe tipul de maşină şi pe tipul de anvelopă cu care este dotat vehiculul respectiv şi are o anumită constantă: la un anumit număr de rotaţii a anvelopei se parcurge un kilometru standard şi pentru acel kilometru este tarifat preţul stabilit şi înscris pe avizul metrologic. Dacă această constantă K a aparatului de taxat este modificată în mod artizanal, clientul plăteşte preţul pentru kilometru la fiecare 800, 600 sau chiar 500 de metri parcurşi, în funcţie de setările aparatului, precizează b365.ro. Metoda quartz. Dacă se declanşează cuarţul de brichetă în zona aparatului de taxat, se şterge din memorie ultima înregistrare de pe afişaj, astfel că atunci când se tipăreşte ultima cursă apare doar suma încasată pentru plecare. Cursa adevărată apare totuşi în memoria fiscală, care are însă un regim special. Poliţiştii nu pot s-o verifice la controalele pe care le fac. Inspectorii Administraţiei Fiscale ar putea face astfel de controale, însă statul nu şi-a pus încă la punct sistemul de verificare a încasărilor.
Aceste înşelătorii se pedepsesc cu amezni între 1.000 şi 5.000 de lei şi confiscarea dispozitivelor. Dacă poate fi dovedit prejudiciul care a fost creat prin folosirea acestora, taximetriştii pot fi acuzaţi şi de evaziune fiscală şi înşelăciune prin mijlocare de măsurare.