Polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T au reușit să destructureze o periculoasă grupare de traficați de ființe umane.
Potrivit anchetatorilor, infractorii foloseau metoda „loverboy” pentru a racola tinere pe care apoi le obligau să se prostitueze.
„Marți, Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, au efectuat 5 percheziții domiciliare, în Petrila și Cimpa, județul Hunedoara, la persoane bănuite de trafic de persoane şi proxenetism.
Polițiștii de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Timișoara, documentează activitatea infracțională a unei grupări infracționale specializate în racolarea de tinere provenind din medii dezavantajoase social şi financiar și constrângerea acestora la practicarea prostituției.
Potrivit sursei citate, începând cu anul 2019, 4 bărbați ar fi racolat două tinere, de 19 și 20 de ani, prin metoda „loverboy”, iar ulterior le-ar fi constrâns pe fete, prin acte de ameninţare, să practice prostituția, în interesul lor financiar.
,,Bărbații în cauză ar fi postat pe un site anunțuri însoțite de fotografii, în care ar fi apărut tinerele în diverse ipostaze și prin intermediul cărora ar fi racolat clienții.
10 persoane au fost conduse astăzi la audieri, iar față de cele 4 persoane în cauză a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Activitățile beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română” se arată într-un comunicat la IGPR.
"'Loverboy' este una din cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane, în special a recrutorilor, prin care se urmărește înșelarea victimelor. Recrutorii reprezintă prima verigă a unei rețele de trafic de persoane.
Totul începe ca o poveste de dragoste, în care fetele, multe dintre ele minore, sunt amăgite de tineri de aceeaşi vârstă, care le promit căsătoria, întemeierea unei familii și un viitor împreună, la muncă, în Europa.
Odată ajunse în Italia, Spania sau Marea Britanie, fetele nu sunt angajate ca baby-sitter sau menajere, ci sunt duse la „produs”, în stradă sau în apartamente închiriate de proxeneți.
Prin aceasta metodă, recrutorii intră în cercul de prieteni ai victimei sau în contact direct cu aceasta, îi câștigă încrederea oferindu-i o varianta „mai bună" a vieții, reușind să satisfacă necesitățile acesteia și folosind tactici manipulative ajungând să aibă control total asupra ei.