Mesele în faţa calculatorului nu sunt foarte săţioase, iar cei care au acest obicei ajung să mănânce, de regulă, mai multe "gustări" de-a lungul zilei. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Bristol. Aceştia au analizat modul în care memoria şi atenţia influenţează apetitul.
În acest sens, 44 de participanţi la studiu au fost împărţiţi în două categorii: primul grup a servit cina în faţa calculatorului, în timp ce al doilea grup a servit aceeaşi cantitate, în condiţii diferite însă, fără alte ocupaţii. La sfârşitul mesei, cei din primul grup încă resimţeau senzaţia de foame, astfel că, după o jumătate de oră, au mâncat o cantitate dublă de biscuiţi cu ciocolată faţă de ceilalţi participanţi. Mai mult, la sfârşitul "testului", cei din prima categorie nu şi-au mai amintit nici ordinea alimentelor consumate. Memoria şi atenţia, responsabile de apetit Autorii studiului avertizează că "atenţia distributivă" în timpul mesei şi, implicit, creşterea raţiei alimentare zilnice, poate duce la obezitate.
"Când vorbim despre memorie, ne gândim la capacitatea de a ne aminti diverse lucruri, numele anumitor persoane, numere de telefon etc. În realitate, memoria este cea care ne face să conştientizăm că trebuie să mergem la muncă, iar, prin acest studiu, încercăm să demonstrăm că ea poate influenţa şi apetitul", susţine medicul Jeff Brunstrom, autorul studiului.
Studiile anterioare au demonstrat acelaşi efect şi în cazul persoanelor care mănâncă în faţa televizorului.