Mesajele disperate ale unor medici bucureşteni către responsabilii care consideră că salvarea vieţilor este „nesustenabilă”. S-a vorbit de „secţii-fantomă” şi „pacienţi mortăciuni”
Doctoriţa Mihaela Andreescu a lansat pe contul de Facebook un mesaj în care atrage atenţia asupra unei situaţii revoltătoare pentru zilele noastre şi mai ales pentru un oraş ca Bucureşti: „Cati pacienti am printre prietenii de pe fb?
Ca am inteles azi ca tratez mortaciuni si ca nu prea are sens ce fac...Lucrez intr-o "sectie fantoma si nesustenabila..."
Important:
Ca sa fie foarte clar: nu am nimic cu nimeni, nici cu noua conducere, nici cu vechea Colentina dar nici cu noua Colentina - am colaborat perfect cu toata lumea si nu cred ca mi se poate reprosa cumva ca nu ar fi asa!
Nu sunt interesata sa lovesc in PSD sau in dna Primar Firea sau in Minister sau sa scot lumea in strada!!!
Precizez ca sunt apolitica, vad si tratez in mod egal toti pacientii care ajung la usa mea in masura in care rezist fizic la valul mare de pacienti. Am citit ca ii tratez doar pe cei de dreapta...mai mare gogorita nu credeam sa aud...
Ceea ce m-a necajit aseara a fost discutia cu un coleg in care am auzit a 5a oara intr-o saptamana ca parerea colegilor din spital si inclusiv a managementului este ca tratam cu costuri foarte mari, pacienti terminali si mortaciuni... Ca sectia de hematologie este NESUSTENABILA!!!
Am explicat legat de sustenabilitate... In unul din comentarii... Pacientii au ICM uri mari care acopera cheltuielile, medicamentele lor sunt platite din program si nu din banii spitalului, diagnosticul se face din subprogram si nu din banii spitalului. Din pacate softul nostru nu poate defalca aceste sume si pe decontul final e un soc suma... Inclusiv transfuziile sunt trecute cu cost...
Ca sectia nu trateaza mortaciuni... Anul trecut din 2000+ internari, doar 76 decese... E rau??? E o sectie de hemato-oncologie totusi!!!”
De asemenea, medicul neurochirurg Ionut Gobej a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia din spitalul în care îşi desfăşoară activitatea: „Dragi pacienti, prieteni si oameni de bine, autoritati ale statului, va vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerandu-va ajutor, fiecare asa cum va pricepeti sa il oferiti.
Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reusit sa creeze o baza tehnica si profesionala care permite un tratament neurochirurgical care se aliniaza standardelor anului 2017. In sectia noastra se opereaza folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidala, etc), fiind astfel prima sectie romaneasca de stat ce ofera pacientilor sai accesul la astfel de terapii. In plus, in sectia noastra s-au realizat interventii in premiera in sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” - tehnica utiizata in extirparea unor tumori primitive cerebrale.
Pacientii nostri beneficiaza de tehnica si tehnologii de inalta performanta cum ar fi : microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenta vasculara si tumorala (permite exereza extinsa a tumorilor cerebrale si cresterea sigurantei in chirurgia vasculara cerebrala si spinala), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidala, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic si microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potentiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasa directa, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura sectie de stat care dispune de toate aceste tehnici si tehnologii care sunt si utlizate la toti pacientii operati. Toatea acestea sunt posibile avand si sprijinul extraordinar al sectiei de ATI, care dispune de medici exceptionali.
V-am spus doar o parte din ceea ce se face in sectia noastra, dar nu pentru a ne lauda, ci pentru a va cere sprijinul pentru ca toate cele existente sa nu fie distruse. Mai jos va voi expune situatia in care s-a ajuns:
Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.
Sectiei de neurochirurgie s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie, in prezent realizandu-se bilantul si planul preoperator.
Este de stiut ca, cei doi pacienti au vazut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucuresti, acestia declinandu-si competenta. Problema a aparut pentru ca timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacientii fiind condamnati la moarte. Este foarte important de stiut ca pana in ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de interventii, administratia trecuta gasind resursele materiale pentru a rezolva situatii similare.
Plin de sperante si incredere (ca vom reusi impreuna sa salvam acesti oameni, gasind solutii rationale), am apelat cu toata buna credinta la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost in audienta vineri 10 februarie. I-am expus initial oral aceasta situatie si am primit un raspuns siderant, citez : „mu ma intereseaza , nu este problema mea”...”binele pacientului reprezinta o lozinca”. Vazand ca demersul meu a ramas fara rezultat, am facut o cerere in scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atasez mai jos, insa mi-am pierdut speranta ca vom putea realiza ceva in aceasta echipa.
Tinand cont de cele de mai sus, consider ca acest om (ma intreb daca nu gresesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral si ca pentru el binele pacientilor „reprezinta o lozinca” si „nu este interesat de ei”. Formuland altfel, cer demisia de urgenta a doamnei manager Silvi Ifrim si inlocuirea ei cu o persoana competenta, capabila sa rezolve probleme in interesul pacientilor. De asemenea, cer celor care cred in mine, sa se alature demersului meu. Va multumesc!”
Atmosfera de la Spitalul Colentina din București s-a înrăutăţit la începutul anului, când medicii angajați în această unitate sanitară au postat zeci de mesaje de susținere pentru managerul Bogdan Andreescu, demis Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, pentru că nu a făcut revizie la un punct termic pe care nu-l avea în administrare. Printre ele este și mesajul directorul medical al unității, dr. Dana Ionescu, cea care, teoretic, preia interimar funcția de manager. Explicațiile acesteia arată ce fel de om este managerul demis și cum s-a comportat el, în cei 8 ani în care a condus spitalul comparat cu nava Enterprise, față de colegii săi, dar și cum a salvat de la faliment unitatea medicală de referință.