Există inteligență și în altă parte din univers ? Este o întrebare care a fost dezbătută de-a lungul secolelor, dacă nu chiar și a mileniilor, dar care abia recent a putut răspunde la această întrebare cu ajutorul unor radiotelescoape care pot asculta mesajele transmise de civilizațiile extraterestre
Să presupunem că există viață și pe alte planete. Chiar și așa, este puțin probabil ca progresul inteligenței și al tehnologiei să aibă același ritm ca pe Pământ. Evoluția tehnologică datează doar de câteva secole și va mai putea avansa încă câteva până când inteligența artificială îi va lua locul. Puterea de procesare a unui computer este deja într-o creștere exponențială, ceea ce înseamnă că inteligența artificială poate fi capabilă să utilizeze mai multe date ca în prezent.
Inteligența artificială poate evolua, creând versiuni din ce în ce mai rapide față de evoluția darwiană. Dacă inteligența extraterestră ar fi evoluat într-un mod similar, ar fi foarte dificil de întruchipat într-o formă biologică. Dacă ar fi să detectăm viața extraterestră, ar fi mult mai probabil să existe o dovadă electronică.
Institutul care se ocupă de detectarea inteligenței extraterestre se concentrează pe partea radio a spectrului electromagnetic. Pe lângă acestea, cercetătorii ar trebui să fie atenți și la fenomenele sau la activitățile non-naturale, precum structurile artificiale construite în jurul stelelor pentru a le absorbi energia sau moleculele create artificial, care conțin carbon, clor și fluor, din atmosfera planetei.
Aceste substanțe chimice sunt gaze cu efect de seră care nu pot fi create prin procese naturale, ceea ce înseamnă că ar putea fi un semn de schimbare a unei planete pentru a o face mai locuibilă.
Un scenariu science-fiction
Pe măsură ce universul evoluează, speciile inteligente pot deveni nespus de inteligente. În cele din urmă, nașterile și decesele stelare din galaxia noastră se vor desfășura treptat mai lent, până când Calea Lactee se va prăbuși. Resturile galaxiei noastre, Andromeda și însoțitorii ei mai mici din grupul nostru local de galaxii, se vor aduna apoi într-o singură galaxie amorfă, în timp ce cele îndepărtate vor dispărea în cele din urmă.
Acesta poate fi punctul culminant pentru sistemele vii de a câștiga complexitate. În această etapă, toți atomii care au fost cândva în stele și gaz ar putea fi transformați într-un organism gigant. Unii autori de science-fiction au în vedere ingineria la scară stelară pentru a crea găuri negre sau poduri care conectează diferite puncte din spațiu-timp, în teorie oferind scurtături pentru călătorii în spațiu. Aceste concepte depășesc cu mult orice capacitate tehnologică pe care o putem imagina, dar nu încalcă legile fizice de bază.
Inteligența artificială poate să construiască computere cu o putere de procesare enormă. Oamenii sunt deja capabili să modeleze un fenomen destul de complex, cum ar fi clima. Cu toate acestea, civilizațiile mai inteligente pot fi capabile să simuleze lucruri vii sau chiar lumi sau universuri întregi.
Într-adevăr, dacă viața este destinată să poată crea civilizații avansate din punct de vedere tehnologic, care pot face programe pentru computer, ar putea exista mai multe universuri simulate decât cele reale. Această presupunere poate suna ciudat, dar totul se bazează pe înțelegerea noastră actuală a fizicii și cosmologiei. Cu toate acestea, cu siguranță ar trebui să fim deschiși în privința posibilității că există multe lucruri pe care nu le înțelegem. Poate că legile pe care le vedem și constantele pe care le măsurăm sunt doar „locale” și diferă în alte părți ale universului.
În cele din urmă, realitatea fizică ar putea cuprinde complexități pe care nici intelectul, nici simțurile noastre nu le pot înțelege. Unele „creiere” electronice pot avea pur și simplu o percepție destul de diferită a realității. Nici nu le putem prezice sau înțelege motivele. De aceea, nu putem evalua dacă tăcerea radio pe care SETI o experimentează semnifică absența civilizațiilor extraterestre avansate sau pur și simplu preferința lor.