Profesorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, cel care conduce echipa de medici care au cele mai bune rezultate din România, în tratarea bolnavilor de Covid 19, spune că situația din prezent, din România, este mai mult decât îngrijorătoare.
Autoritățile medicale au intrat în stare de alarmă după ce, de mai bine de două săptămâni numărul de cazuri noi de persoane infectate se ridică la un nivel ridicat, de peste 300 de persoane pe zi. Acest fapt va duce în curând la supraaglomerarea spitalelor de boli infecțioase și a secțiilor de terapie intensivă.
„Ne așteptam ca după relaxare să crească numărul cazurilor de coronavirus, dar nu așa. Trebuie să ne îngrijoreze că acest număr este destul de mare, este constant la peste 300 de cazuri zilnice. Nu ne așteptam să fie așa de mare. Practic a revenit pandemia. Este îngrijorător că sunt spitale care nu mai fac față, cum este Brașovul. Nu mai sunt locuri în secțiile de terapie intensivă. Se întâmplă în spitale din Brașov, Constanța, București. Sperăm să nu ajungem în situația Italiei unde sistemul sanitar a fost copleșit de cazuri.
Virusul este același și niciodată nu am considerat că este un virus mai slab în anumite zone. Deși e posibil să sufere mutații genetice, trebuie să înțelegem că singura noastră șansă este să ne ferim, să prevenim infecția. Sistemul nostru de sănătate nu va face față dacă nu suntem responsabili și precauți. Ce ne facem cu pacienții critici care vor veni în perioada următoare? Distanțarea socială, purtarea măștii și igiena măștilor sunt esențiale”, a spus medicul Virgil Musta.
Semnalul de alarmă tras de medicul din Timișoara ar trebuie să fie perceput la nivelul cel mai serios de către oameni, care fie nu cred în existența virusului, fie cred că nu vor fi ei cei care se vor îmbolnăvi. „Virusul există și când lăsăm garda jos, atacă rău. Trebuie să fim responsabili și conștienți și solidari. Dacă eu consider că personal nu pot păți nimic, trebuie să am grijă de cei din jur. În ultimul timp s-a dovedit că și pacienții cu stare de sănătate aparent bună și fără comorbidități fac forme severe sau rămân cu urme severe. Trebuie luate măsuri. În orice țară unde au apărut focare au fost rapid izolate și neutralizate", a mai spus profesorul Musta.