Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că NATO va continua să ofere sprijin militar Ucrainei și că va lua mai multe măsuri pentru "a demonta discursul Moscovei". Acesta a subliniat că Vladimir Putin a pornit cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimele decenii.
Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj puternic la Vilnius, în Lituania, cu ocazia Adunării Parlamentare NATO. Acesta a precizat că NATO continuă să ajute Ucraina și că Vladimir Putin trebuie oprit cu orice preț. Statele membre au "obligaţia morală" să ajute țara aflată în război.
"Curajul, eroismul, bravura şi acest simţ al destinului, pe care ucrainenii l-au arătat, ne inspiră şi ne obligă moral să continuăm să ne ajutăm partenerul, Ucraina. Suntem convinşi că vom putea gestiona toate preocupările de securitate manifestate de ţările aliate şi vom primi cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, Finlanda şi Suedia, în familia noastră de naţiuni libere. Salutăm decizia partenerilor noştri de a se alătura Alianţei noastre", a precizat Secretarul General Adjunct al NATO.
Mircea Geoană a subliniat că "brutalitatea Rusiei nu are limite" și că lucrurile nu pot rămâne așa.
Mircea Geoană, despre războiul provocat de Putin
"Războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea în Europa şi a zguduit întreaga ordine internaţională. Vărsarea de sânge pe care credeam că Europa a alungat-o în cărţile de istorie s-a întors şi brutalitatea Rusiei nu cunoaşte limite. Distruge vieţile a milioane de ucraineni şi are repercusiuni de durată, ce ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi mai departe.
Războiul lui Putin a declanşat cea mai mare criză umanitară din Europa, de decenii, ameninţă crize umanitare şi de hrană mult peste graniţele europene. Trebuie, astfel, să demontăm discursul Moscovei, că sancţiunile sunt de vină. Asta este o minciună. Nu sancţiunile sunt cauza. Războiul lui Putin este. Făptuitorii poartă întreaga responsabilitate. Arată că regimurile revizioniste, autoritare, nu vor ezita să folosească forţa brută, să aducă năpasta peste alţii. Să calce în picioare drepturile suverane ale altor naţiuni şi să rupă ordinea internaţională", a declarat acesta.
Șansele de câștig ale Ucrainei
"Ucraina poate să câştige acest război şi noi trebuie să continuăm să facem tot ce putem, să ajutăm Ucraina să îşi păstreze dreptul la auto-apărare, aşa cum este scris în Carta ONU. De-a lungul mai multor ani şi mai ales de când Rusia a anexat ilegal Crimeea, în 2014, NATO şi aliaţii NATO au antrenat zeci de mii de forţe ucrainene.
Comparativ cu 2014, forţele ucraineene sunt mai mari, mai bine conduse, mai bine antrenate şi echipate. Şi vedem diferenţa în fiecare zi pe câmpul de luptă. În ultimele 3 luni, ne-am mărit considerabil suportul pentru Ucraina. Le-am dat miliarde de dolari în arme şi altă asistenţă. Trebuie să continuăm să mărim şi să susţinem suportul militar, plecând de la Ukraine Defence Contact Group sub conducerea SUA, pentru a putea să îndeplinim cererile Ucrainei cât mai repede, în următoarele săptămâni", a mai adăugat Mircea Geoană.