Mesaj al Ambasadei ruse la Bucureşti: după „eliberarea” de către sovietici, ruşii „apără de terorişti” Republica Moldova | PULSUL PLANETEI

Mesaj al Ambasadei ruse la Bucureşti: după „eliberarea” de către sovietici, ruşii „apără de terorişti” Republica Moldova | PULSUL PLANETEI

La reacţiile vehemente ale presei din România şi ale oficialilor Republicii Moldova legate de exerciţiile făcute de armata rusă şi de pretinşii “pacificatori” care au ocupat de facto regiunea separatist nistreană, fără acordul statului gazdă, ignorând apelurile repetate de retragere a trupelor şi armamentelor şi părăsirea regiunii, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a reacţionat pe site.

Trebuie spus că reacţiile oficialilor de la Chişinău au fost ignorate, iar oficialii MApN şi MAE de la Chişinău au fost sfidaţi de ambasada rusă de la Chişinău care a refuzat să-l prezinte pe ataşatul său militar pentru a da explicaţii şi a trimis în derizoriu exerciţiile sale militare neanunţate, făcute în zona de Securitate fără avizul Comisiei Unificate de Control, împreună cu trupele separatiste şi marcând desantul acvatic şi forţarea Nistrului cu transportoare amfibii blindate.

De data aceasta, explicaţia trimisă la Bucureşti (oare de ce se foloseşte răspunsul către presa română şi nu răspunderea directă faţă de oficialii Republicii Moldova, faţă de care există angajamente, tratate, acorduri încălcate flagrant de către Moscova) este o trimitere în zeflemea la adresa presei române: exerciţiile sunt antiteroriste, e vorba de camioane nu de tancuri, şi apărăm partea aceasta a Republicii Moldova de terorişti, respectiv celebrele depozite de armament de la Cobasna!!! Mai mult, autorii diplomaţi fac mişto gros de presa română: „Ne-au atras atenția unele ştiri alarmiste din presa română dedicate exercițiilor militare desfășurate de curând în Transnistria, ceea ce indică faptul că unii autori sunt în contradicție cu istoria și cu terminologia militară, interpretând foarte liber conceptul «anexare» […] şi folosind, la fel de liber, clișee propagandistice. Confundând camioanele blindate de transport cu tancuri, aceştia folosesc în mod deliberat clișeul «tancurile rusești» ca sinonim pentru conceptul «amenințarea rusească». Astfel, autorii îşi induc în eroare cititorii. Așa cum se spune în proverbele multor popoare, diavolul se ascunde în detalii”, se arată în comunicatul Ambasadei Ruse la București.

Diplomații ruși atrag atenția că unicul scop al acestor aplicații ruso- transnistrene este de a respinge un eventual atac terorist asupra depozitului de muniții din Colbasna. Aceste muniții ar fi o pradă ușoară pentru teroriștii care deja și-au făcut ținte în „UE, Rusia, Tailanda și SUA”. Diplomația rusă subliniază, în comunicat, că aceste muniții sunt o moștenire a Războiului Rece dus către statele Pactului de la Varșovia și NATO. Astfel, ei sugerează că Rusia nu ar avea nicio responsabilitate pentru aflarea munițiilor pe teritoriul Republicii Moldova şi Rusia nu face altceva decât să apere aceste muniții de terorismul internațional! Fireşte, fără ca statul gazdă să ceară acest lucru sau măcar să-l autorizeze în vreun fel!

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai întâi, depozitul din Cobasna a avut posibilitatea să fie mutat pe deplin, în timp ce la Chişinău există o instalaţie de delabrare a muniţiei vechi, ce putea rezolva cazul de acum 10 ani. Apoi, menţinerea unui asemenea cui a lui Pepelea în regiunea separatistă, care permite “paza, apărare”, ba şi „exerciţii împotriva atacurilor teroriste”, e o motivaţie ieftină şi depăşită.

În al doilea rând, comunicatorul ambasadei ruse de la Bucureşti ne ia de proşti! Şi el, şi cel care autorizează postarea pe site ar trebui retraşi! Păi avem poze cu forţarea Nistrului de către transportatoarele blindate, în exerciţii ofensive împotriva teritoriului din dreapta Nistrului, aflat sub controlul autorităţilor legitime ale Republicii Moldova.

În fapt, Rusia şi trupele sale sfidează statul gazdă, Republica Moldova, acţionează ca într-o regiune ocupată şi încalcă toate acordurile şi tratatele. Agitarea spiritelor nu ajută, mai ales cu o Ucraină nervoasă şi cu prezenţa trupelor ruse în spatele acestui stat, aflat în război cu Rusia în Donbas şi frustrată după anexarea Crimeii şi după provocările şi amplasările de trupe ruse ce anunţă un război pe scară largă. Iar iniţiativele de pace sunt sortite indubitabil eşecului cu asemenea manifestări pe teren. Poate preia MAE rus problema, atât în raport cu Ambasada de la Bucureşti cât şi cu MApN rus care planifică şi autorizează aceste exerciţii ilegale.