Mesagerul din Reteaua Stantchev, milionar in afaceri cu statul

Povestea lui Mustafa Oral, cetateanul turc judecat pentru spionaj. Firma sa a primit 18 milioane de dolari de la Petrom si Electrica si are 3 milioane de dolari datorii la stat.

Acuzat de spionaj, un personaj in umbra pana acum, Mustafa Oral este un client vechi al afacerilor cu statul. Planet Leasing, compania sa, a obtinut contracte de peste 21 de milioane de dolari de la Petrom, Electrica, Regia Autonoma de Transport Brasov si Regia Monetaria Statului.

Cetateanul turc este judecat pentru spionaj in dosarul „privatizarilor tradate”. Mustafa Oral era „curierul” dintre oficialii romani si consultantii straini, potrivit actului de inculpare. El este acuzat ca a transportat date secrete despre licitatii in curs de la Dorinel Mucea si Radu Donciu catre Stamen Stantchev. Oral si-a recunoscut vina in fata procurorilor.

In perioada in care firma turcului a obtinut contractele, 2000-2003, statul roman era actionar majoritar la Petrom si Electrica. Ambele firme erau in portofoliul fostului Oficiu al Privatizarii (OPSPI), din Ministerul Economiei. Mustafa Oral ne-a declarat, prin intermediul avocatului sau, ca nu doreste sa raspunda intrebarilor EVZ legate de activitatea companiilor sale.

Curg banii de la firmele OPSPI Afacerile lui Mustafa Oral cu Petrom si Electrica, aflate in subordinea directa a fostului Oficiu al Privatizarii, il includ pe acesta in categoria clientilor privilegiati. Compania sa de leasing a „batut mar” toate ofertele marilor companii de leasing din Romania intr-un contract gigant al Petrom.

In anul 2000, fosta companie de stat, condusa de Ion Popa, a demarat un amplu proces de modernizare. Acesta prevedea achizitionarea de echipamente pentru modernizarea a 90 de benzinarii cu 349 de pompe distributie de carburant, 90 de sisteme de management si 430 de sonde de nivel de carburant.

La sfarsitul anului 2000, Planet Leasing a semnat primul contract cu Petrom, in valoare de 2 milioane de dolari. Acesta a fost prelungit succesiv prin acte aditionale, avand ca obiect noi cantitati din aceleasi echipamente. La data semnarii ultimului act aditional, in 2002, valoarea totala a contractului urcase la 6,4 milioane de dolari.

In paralel cu desfasurarea primului contract, in anul 2001, Petrom a mai incheiat unul tot pentru modernizarea acelorasi benzinarii cu Planet Leasing. Firma cetateanului turc a mai incasat dintr-un foc 3,9 milioane de dolari. In timpul derularii celor doua contracte, Planet Leasing s-a dovedit un partener excelent pentru Petrom.

Conducerea fostei companii de stat a decis, in anul 2002, sa cumpere autotractoare si semiremorci cisterna pentru transport de carburant. Planet Leasing a mai semnat un contract care i-a adus 5,7 milioane de dolari. Dan Pazara, purtator de cuvant la Petrom, ne-a declarat: „Nu dorim sa comentam, intrucat contractele au fost incheiate inainte de privatizare. Vom retine cele semnalate de EVZ si vom analiza cazul”.

Milioane de dolari, fara licitatie Un an mai tarziu, Electrica SA, companie de stat aflata tot in portofoliul OPSPI, a decis sa-si reinnoiasca flota de masini. Planet Leasing este si de aceasta data compania potrivita, la locul potrivit. Electrica ii atribuie prin „procedura de negociere cu o singura sursa” un contract de cumparare a 386 de automobile Dacia!

Mustafa Oral mai numara 2,7 milioane de dolari picati de la statul providential. Alte 2,4 milioane de dolari au venit de la Regia de Transport Public Brasov. Firma turcului a finantat achizitionarea a 15 autobuze noi marca MAN si 19 autobuze second-hand Mercedes, in anii 2000-2001.

Monetaria Statului a fost un alt client al Planet Leasing: mai multe contracte in valoare totala de 700.000 de euro au fost achitate la timp. Cristian Radulescu, director comercial la Monetarie, ne-a declarat: „Planet Leasing avea nevoie de lichiditati in acea perioada si au acceptat conditiile impuse de noi”. Directorul Electrica nu a putut fi contactat, la fel ca si fostul director de la RAT Brasov.

Spectrul falimentului Afacerile turcului pareau infloritoare mai ales datorita contractelor cu companiile de stat. De la Petrom a primit 16 milioane de dolari, de la Electrica 2,7 milioane de dolari, de la brasoveni 2,4 milioane de dolari. Cu toate acestea, evidentele din bilantul simplificat de la Ministerul Finantelor contureaza o imagine dezastruoasa a stabilitatii companiei.

Planet Leasing, compania controlata de Mustafa Oral, activeaza in Romania din 1994. Intre anii 1999-2005, compania turcului acumulase datorii totale (catre stat, furnizori, banci) de peste 350 de miliarde de lei vechi. In anul 2002, cand au „curs” milioanele de la Petrom, Planet Leasing figureaza cu o datorie de 490 de miliarde de lei! Cum a fost posibil ca Ministerul de Finante, prin Directia de Control „Mari Contribuabili”, sa nu observe datoriile si sa atraga atentia societatilor de stat?

Din 2003, Planet Leasing a intrat in procedura de reorganizare judiciara. Judecatorul sindic a retras managementului companiei dreptul de administrare si a numit un lichidator judiciar. Motivele: Planet Leasing a acumulat datorii uriase catre bugetul de stat: peste 160 de miliarde de lei vechi. Potrivit dosarului din instanta, au mai ramas 100 de miliarde de lei de platit catre stat, iar bunurile companiei sunt scoase treptat la vanzare.

CRONOLOGIE

Iulie 2005. Traian Basescu anunta public ca un grup de „baieti destepti”, protejati politic, fac jocurile in energie.

Noiembrie 2006. Trei inalti functionari publici si cinci consultanti internationali ai Credit Suisse First Boston sunt pusi sub acuzare. Functionarii sunt acuzati de tradare, consultantii, de spionaj economic. Patru dintre cei opt acuzati au fost arestati.

Decembrie 2006. Codrut Seres, fostul ministru al economiei si comertului, a fost pus sub invinuire pentru comiterea infractiunilor de tradare prin transmitere de secrete. Seres devine astfel primul ministru acuzat oficial de aceasta infractiune dupa 1989.

Ianuarie 2007. Anchetatorii mai adauga un cap de acuzare pe numele lui Vadim Benyatov: subminarea economiei nationale. Patru dintre cei acuzati sunt cercetati in libertate, in urma deciziei Curtii Supreme de Justitie.

Aprilie 2007. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, este urmarit penal pentru scurgeri de informatii secrete.

Iunie 2007. Presedintele Traian Basescu il suspenda din functie pe ministrul Zsolt Nagy.

LEGATURI

Sotia „tradatorului” Donciu a luat bani cu imprumut de la Planet Leasing In anul 2003, cand firma era aproape in colaps, Donciu a cumparat in leasing o masina in valoare de 10.500 euro. Scadenta imprumutului a fost in 2006. Dana Donciu a stat si ea aproape de Ministerul Economiei.

Timp de opt luni, in anul 2005, sotia lui Radu Donciu a lucrat la cabinetul fostului secretar de stat Ion Mantog (PD). Mantog a declarat pentru EVZ ca secretarul de stat Attila Demeter (UDMR) a insistat sa o angajeze la el la cabinet. Membrul UDMR ne-a declarat: „Nu a fost angajata la mine doamna Donciu. Nu figura la mine la cabinet.

E adevarat ca a fost acolo si m-a ajutat la niste chestii cand mergeam in strainatate. Cineva care stie bine limba engleza trebuia sa imi scrie speech-urile. Mi-a recomandat-o cineva de la OPSPI, daca imi aduc bine aminte. Parca cineva prin sotul doamnei, care stiu ca a lucrat acolo. Cand am venit eu la minister, domnul Donciu nu mai era la OPSPI”.

El a refuzat sa spuna daca a pus sau nu o vorba buna pentru Dana Donciu pentru a fi angajata. Fostul secretar de stat, Ionel Mantog, confirma insa lobby-ul facut de partidul minoritatii maghiare: „In 2005, abia venisem la minister si mai aveam un loc liber in echipa. Domnul Demeter m-a rugat sa o iau la mine la cabinet”, ne-a declarat Mantog.

LOTUL "TRADARE SI SPIONAJ" Doi ministri, trei inalti functionari publici si cinci consultanti internationali

 

Procurorii i-au trimis in judecata pe membrii „dosarului privatizarilor” cu urmatoarele acuzatii:

> Codrut Seres (Partidul Conservator), fost ministru al economiei si comertului - tradare prin transmitere de secrete. Seres este acuzat ca a furnizat cu buna stiinta informatii secrete consultantilor internationali.

> Zsolt Nagy (UDMR) - scurgeri de informatii secrete la procesele de privatizare ale Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom.

> Mucea Mihai Dorinel - tradare prin transmitere de secrete. Este fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (OPSPI). Mucea, supranumit „mana lui Dan Ioan Popescu”, a negociat contractul de privatizare al Petrom, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Muntenia Sud. Este milionar in dolari, conform declaratiei de avere.

> Donciu Mihai Radu - tradare prin transmitere de secrete. Fost consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, cu responsabilitati in privatizare.

> Neagoe Robert Marius - tradare prin transmitere de secrete. Fost  director al Directiei Juridice a OPSPI, Neagoe este sotul actualei presedinte a Tribunalului Bucuresti si doctorandul lui Adrian Nastase. Neagoe a redactat „Ordonanta 8a” din Petrom la recomandarile grupului „Luca”.

> Stamen Stantchev - acuzat de spionaj si organizarea acestei retele de spionaj. Consultant al Credit Suisse First Boston Europe Londra (CSFB), si Credit Anstalt Investement Bank Corporate Finance Beratungs GmbH Austria. „Controlez tot Ministerul Economiei!”, spune Stamen intr-o convorbire inregistrata de SRI.

> Susak Michal - acuzat de spionaj. Este vicepresedinte pentru pietele emergente al companiei CSFB, in prezent director al fondului de investitii PPF Investements.

> Vadim Benyatov Don - acuzat de spionaj. Este responsabil, in cadrul CSFB, pentru problemele privind pietele de energie emergenta.

> Flore Mircea Calin - acuzat de spionaj. Este reprezentant permanent in Romania al CSFB.

> Mustafa Oral - acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de spionaj, el fiind un „canal de legatura”. Firma lui Mustafa a primit contracte de 18 milioane de dolari de la Petrom si Electrica.