După ce, în campania prezidențială americană, Angela Merkel și miniștrii săi și-au manifestat fățiș preferința pentru Hillary Clinton și aversiunea față de Donald Trump, după învestirea acestuia, la Berlin s-a instalat îngrijorarea
Germania se teme că va fi ignorată de noul președinte american, după ce, potrivit presei germane, citate de The Independent, consilierii lui Merkel nu reușesc să deschidă canale de comunicare cu noua administrație și s-ar fi resemnat cu ideea că Trump nu este un „om de stat”. Cel puțin nu unul în genul celor cu care sunt ei obișnuiți.
Pe fondul temerilor că administrația Trump va adopta o linie mult mai protecționistă, vice-cancelarul Sigmar Gabriel declara vineri, imediat după învestirea noului președinte, că Germania ar putea avea nevoie de o nouă strategie economică orientată spre Asia. „Cred că trebuie să ne pregătim de turbulențe”, avertiza Gabriel, într-un interviu pentru ZDF.
Sigmar Gabriel, care este și liderul Partidului Social-Democrat, partenerul de coaliție al creștin-democraților lui Merkel, a respins ideea că Donald Trump ar putea să nu-și pună în aplicare promisiunile. „Vorbește extrem de serios. Ceea ce am auzit astăzi au fost afirmații foarte naționaliste”, a spus Gabriel.
Noul președinte american s-a arătat foarte critic la adresa Berlinului și a Bruxelles-ului, declarând că „UE este doar o unealtă a Germaniei”.
Angela și „Maggie a mea”
În schimb Trump a lăudat ieșirea Marii Britanii din UE, numind-o pe premiera Theresa May „Maggie a mea”, dând astfel de înțeles că vrea să repete relația dintre Margaret Thatcher și Ronald Reagan. Or, un sprijin consistent al Washingtonului pentru Londra minează poziția de forță pe care Berlinul dădea semne că vrea să o adopte în cadrul negocierilor de Brexit, pentru a da o lecție și altor amatori de „exit”.
În schimb, într-un interviu pentru Bild, Trump a criticat „politica catastrofală” a lui Merkel față de imigranți și pe constructorii de mașini germani că nu produc mai mult în Statele Unite, avertizând că orice mașină de import va fi taxată cu 35%.
Totuși, guvernanții germani încearcă să braveze, ascunzându-și îngrijorarea. Angela Merkel s-a declarat încrezătoare că va ajunge cu Trump la soluții de compromis, în vreme ce ministrul de Finanțe, durul Wolfgang Schäuble, a încercat o amenințare timidă: „Dacă Trump chiar vrea să le spună americanilor ce mașini vrea să cumpere, îi urez succes. Dar Statele Unite au semnat și niște acorduri internaționale.”
Companiile germane au 600.000 de angajați în SUA. Germania este cel mai mare partener comercial european al Americii.