Cancelarul german Angela Merkel a susţinut ieri un discurs în legislativul israelian, în ultima zi a vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Israel - un eveniment simbolic ce a marcat relaţia strânsă dintre Berlin şi Tel Aviv, la 60 de ani de la formarea statului evreu după genocidul comis de Germania nazistă împotriva evreilor.
Confrom AFP, alocuţiunea lui Merkel din parlament - o premieră pentru un şef de guvern german - a fost marcată de primele cuvinte, în care cancelarul a mulţumit în limba ebraică pentru „marea onoare“ de fi invitată în legislativ. Ea şi-a continuat alocuţiunea în limba germană, punând accentul pe reafirmarea responsabilită- ţii ţării sale pentru Holocaust: „Mă înclin în faţa victimelor (Holocaustului - n.r.), a supravieţuitorilor şi a celor care i-au ajutat să supravieţuiască“, a afirmat pe un ton grav primul cancelar german născut după finalul ultimei conflagraţii mondiale, în care naţionalsocialismul german a iniţiat şi promovat asasinarea a şase milioane de evrei.
Dincolo de încărcătura simbolică, discursul a fost orientat şi spre problemele actuale ale statului evreu. Cancelarul de la Berlin a calificat drept „îngrijorătoare“ ameninţările regimului islamist de la Teheran împotriva Israelului şi a cerut militanţilor palestinieni din Fâşia Gaza să înceteze atacurile cu rachete care au generat cea mai recentă ripostă armată israeliană.
Vizita, în care Merkel a evitat să discute despre politicile israeliene în teritoriile ocupate, a fost criticată dur de radicalii palestinieni din gruparea Hamas care controlează, în pofida izolării internaţionale, Fâşia Gaza. Organizaţia, etichetată de UE, SUA şi Israel drept grup terorist, a acuzat-o pe Merkel că a pus accentul pe genocidul comis de nazişti, uitând de „holocaustul“ comis de Israel împotriva palestinienilor.