Mercurialul poliţistului superşpăgar

Un comisar de la Rutieră a fost arestat după ce a încasat şpăgi de două ori mai mari decât amenzile.

300 de lei pentru depăşirea coloanei oprite la semafor sau 200 de lei pentru trecerea pe culoarea galbenă. Acestea erau „tarifele“ percepute şoferilor bucureşteni prinşi „în flagrant“ de comisarul Ion Ciobanu. Cariera acestuia la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei se întinde pe 27 de ani, iar „modul său de operare“ era următorul: oprea conducătorii auto în trafic, chiar şi pentru o abatere minoră, şi reuşea să-i convingă să scoată din buzunar o sumă de două ori mai mare decât amenda prevăzută de lege pentru a scăpa fără proces-verbal sau puncte de penalizare. Mită de la ofiţeri sub acoperire Informaţii legate de activitatea asiduă a comisarului Ion Ciobanu au ajuns, la jumătatea lunii trecute, şi la urechile ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie care s-au gândit să-şi testeze colegul de la Rutieră. Urmarea: de pe 14 noiembrie până pe 3 decembrie, patru poliţişti sub acoperire au contribuit la bunăstarea comisarului cu 850 de lei. „Cele mai «grave» abateri pe care le-am comis au fost taxate pe măsură. Concret, pe 3 decembrie, unul dintre colegii mei, care a trecut pe galben, a cumpărat îngă duinţa comisarului cu 200 de lei. Şi asta în condiţiile în care Codul Rutier prevede pentru o astfel de abatere doar o amendă de 78 de lei“, au precizat surse din rândul anchetatorilor. Potrivit acestora, după nici o oră, un alt poliţist a depăşit coloana de maşini oprită la semafor. Şi de această dată, comisarul Ciobanu a fost prompt. A cerut 300 de lei pentru a închide ochii, deşi legea prevede o amendă de 156 de lei şi reţinerea permisului de conducere pentru 30 de zile. După această ultimă ispravă, comisarul a fost arestat pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. „Cei mai mulţi dintre oamenii noştri - mai ales cei de la Rutieră - sunt supuşi frecvent unor astfel de teste de integritate, pentru că nu putem tolera aşa ceva. Este regretabil că munca multor poliţişti cinstiţi este umbrită de asemenea oameni“, au precizat, ieri, oficialii Poliţiei Capitalei.

RAPORT România, cea mai coruptă ţară din UE România este cea mai coruptă dintre ţările membre ale Uniunii Europene (UE), ridicând media corupţiei în interiorul Uniunii. Aceasta este concluzia Barometrului Global al Corupţiei pentru 2007, realizat de Transparency International şi dat publicităţii, ieri, de liderii filialei româneşti a organizaţiei. Potrivit studiului, o treime dintre români (cu aproape 50% mai mulţi decât anul trecut) susţin că au dat mită pentru a obţine diferite servicii publice.

Mai mult, jumătate dintre respondenţi consideră că eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei sunt ineficiente şi că cele mai corupte entităţi româneşti sunt partidele şi parlamentul.

Astfel, potrivit liderului Transparency Internaţional - România, Victor Alistar, cele două au fost notate la capitolul „corupţie“ cu 3,9 puncte pe o scară de la 1 la 5, unde 1 este perceput drept „cel mai puţin corupt“, iar 5 ca „total afectat de corupţie“. Partidele şi parlamentul sunt urmate în top de sistemul judiciar, care a primit 3,8 puncte, şi de poliţie şi sistemul sanitar - cu câte 3,7 puncte.