Memorialul Revoluţiei, evacuat de un revoluţionar

Petru Juravle cere o chirie de minimum 2.500 de euro pentru ca muzeul să mai poată funcţiona în actuala clădire.

Clădirea unde funcţionează Memorialul Revoluţiei din Timişoara a fost retrocedată în natură revoluţionarului Petru Juravle, care vrea să „arunce“ în stradă singura arhivă naţională cu documente referitoare la evenimentele din decembrie 1989. Astfel, ieri-dimineaţă, doi reprezentanţi ai Primăriei Timişoara au venit la sediul Memorialului Revoluţiei pentru a-i preda imobilul lui Petru Juravle, în baza unui proces-verbal. „Ne vom adresa instanţei pentru evacuarea lor“ Acţiunea este contestată de reprezentanţii Asociaţiei Memorialului Revoluţiei pe motiv că instanţa încă nu s-a pronunţat asupra contestaţiei lor. „Pe rolul Judecătoriei Timişoara este o acţiune care contestă retrocedarea în natură a clădirii, astfel că până la finalizarea litigiului nu putem vorbi de evacuare“, susţine Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialului Revoluţiei.

Orban mai spune că nu poate preda o clădire în care statul român, prin intermediul Ministerului Culturii, a investit peste 500.000 de euro pentru consolidarea şi construirea unui etaj nou, care aproape a dublat suprafaţa imobilului. Casa cu pricina are astfel o suprafaţă de 680 de metri pătraţi şi o valoare de aproximativ 1,36 milioane de euro, potrivit agenţilor imobiliari.

Mai mult, Traian Orban solicită autorităţilor statului să găsească o altă clădire centrală pe care să o retrocedeze revoluţionarului în schimbul Memorialului, astfel încât să se evite strămutarea muzeului în altă parte. Acesta conţine peste 20.000 de documente şi alte mii de înregistrări video care au ca subiect Revoluţia din decembrie 1989.

„Ne-a fost predat imobilul, pe proces-verbal. Şi s-a făcut o notificare către Traian Orban ca, în termen de 30 de zile, să se prezinte pentru semnarea unui contract de închiriere. Potrivit legii, vor trebui să achite retroactiv chiria de la momentul retrocedării, adică de acum un an şi jumătate. În cazul în care nu vor plăti şi nu vor semna contractul de închiriere, ne vom adresa instanţei pentru evacuarea lor“, a precizat revoluţionarul Petru Juravle, adaugând că valoarea minimă a chiriei nu poate fi mai mică de 2.500 de euro pe lună. ISTORIC Despăgubiri iniţiale de 300.000 de euro În 1998, clădirea de pe str. E. Ungureanu a fost concesionată pe 99 de ani Asociaţiei Memorialului Revoluţiei, iar doi ani mai târziu Memorialul a fost declarat „ansamblu de interes naţional“. „Din 2001, au început însă şicanele din partea revoluţionarului Petru Juravle, care a vrut să pună mâna pe imobil“, susţine preşedintele asociaţiei Traian Orban.

Petru Juravle e proprietarul a 30% din imobil (prin cumpărare) şi a devenit şi mandatarul urmaşelor fostului proprietar. Iniţial, statul a plătit 300.000 de euro despăgubiri pentru imobilul naţionalizat pe timpul comuniştilor, însă noul mandatar, Petru Juravle, a reuşit să găsească o cale de a înapoia banii şi de a primi, în urma unui nou proces, imobilul în natură.