Memorandum semnat la Istanbul. Republica Moldova și Turcia vor coopera în domeniul energetic

Semnarea Memorandumului. Sursa foto: facebook/Victor Parlicov

Republica Moldova și Turcia vor coopera în domeniul energetic. Un Memorandum în acest sens a fost semnat la Istanbul de către ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său turc, Alparslan Bayraktar. Documentul a fost semnat în marja unui forum energetic. Evenimentul s-a desfășurat la finele acestei săptămâni.

Prevederile documentului

Potrivit lui Victor Parlicov, Acordul vizează schimbul de cunoștințe și experiență. Acesta mai prevede dezvoltarea proiectelor comune, atragerea investițiilor și consolidarea securității energetice.

Discuții la Istanbul. Sursa foto: facebook/Victor Parlicov

„În cadrul întrevederii cu omologul meu turc, am discutat despre oportunitățile de aprovizionare cu gaze naturale, energie regenerabilă, eficiență energetică, comerț cu energie electrică și tehnologii de rețea inteligentă. Am convenit să dezvoltăm parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și Turcia”, a subliniat Victor Parlicov.

Forumul Energetic de la Istanbul

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a participat la sfârșitul acestei săptămâni la Forumul Energetic de la Istanbul. Astfel, cooperarea regională a țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în domeniul energetic a fost discutată de ministrul Energiei alături de omologii săi din Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Libia, Serbia și Uzbekistan. Discuțiile au avut loc în cadrul panelului „Provocări și oportunități pentru un viitor rezilient”.

În acest context, ministrul Victor Parlicov a evidențiat că Republica Moldova este un exemplu emblematic care demonstrează cât de importantă este cooperarea internațională pentru securitatea energetică. „75% din energia pe care o consumăm este importată. Acest lucru subliniază necesitatea de a ne baza pe interconexiuni și surse de energie fiabile” a spus ministrul.

Forumul Energetic de la Istanbul. Sursa foto: www.facebook.com/MinisterulEnergieiRM

De asemenea, Victor Parlicov a punctat că una dintre cele mai eficiente soluții pentru a asigura securitatea energetică, fără influențe politice, este crearea unei piețe energetice funcționale.

„Un exemplu remarcabil este posibilitatea de a valorifica energia solară din est pentru necesitățile din vest și invers, prin intermediul interconexiunilor energetice. Proiectele de interconectare dintre Azerbaidjan, Bulgaria și România reprezintă un pas important în acest sens. Astfel, inițiativele vor aduce beneficii inclusiv Republicii Moldova”, a afirmat Victor Parlicov.

Extinderea infrastructurii energetice din Republica Moldova, printre subiectele discutate

Oficialul a subliniat importanța proiectelor de eficiență energetică inițiate de Ministerul Energiei. Potrivit acestuia, un alt factor important este modernizarea și extinderea infrastructurii energetice din Republica Moldova. Printre aceste inițiative se numără construcția liniilor de interconexiune cu România, proiectul STEEM și proiectele sprijinite prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM).

În cadrul discuțiilor, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Alparslan Bayraktar, ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, și Peter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, au subliniat importanța investițiilor în surse regenerabile. Un accent important s-a pus pe diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale. Un alt factor important constituie consolidarea infrastructurii pentru a sprijini o piață energetică sustenabilă.

Forumul Energetic de la Istanbul a avut ca scop promovarea cooperării regionale și internaționale în domeniul energetic. Evenimentul a reunit miniștri ai energiei și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. Au participat și reprezentanți ai ONG-urilor, mediului academic și lideri din sectorul privat. La eveniment s-a discutat despre securitatea energetică, integrarea surselor regenerabile și rolul interconexiunilor în construirea unor piețe energetice reziliente și sustenabile.