Mega-productia Rolling Stones

Au inceput pregatirile pentru concertul de la Bucuresti.

Trupa Rolling Stones va veni la Bucuresti cu o echipa de 208 persoane, dintre care 115 fac parte din stafful tehnic, 48 vor avea sarcina exclusiva de a supraveghea armatura de otel a scenei, iar 45 vor face parte din suita trupei. Veteranii rockului britanic sunt acum la numai „un concert distanta” de Romania.

Dupa show-ul de luni din Muntenegru, Rolling Stones mai are o singura oprire, pe 14 iulie, la Belgrad, inaintea intalnirii cu publicul roman, iar la Bucuresti au inceput deja pregatirile pentru concertul care va avea loc pe 17 iulie, pe Stadionul „Lia Manoliu”.

Pentru acest eveniment vor veni in Romania in total 128 de vehicule, dintre care numai 11 microbuze pentru echipa, restul fiind camioane pentru echipamentul tehnic. Scena cu care trupa Rolling Stones calatoreste prin lume inca din 1995, data lansarii turneului „A Bigger Bang”, va fi adusa direct de la Belgrad cu 117 camioane (dintre care 42 vor cara echipamentele tehnice, iar 75 - grinzile de otel ale scenei). De asemenea, managementul trupei aduce in Romania si doua generatoare de energie (capabile sa lumineze o localitate mai mica), 58.000 de metri de cablu (cam distanta dintre Bucuresti si Ploiesti) si echipamentul de sunet (sisteme Claire Brothers).

Nu mai putin de 443 de tunuri de lumina vor asigura stralucirea acestui concert, care va putea fi urmarit pe un perete de leduri cu dimensiuni de 15X14 metri, cel mai mare astfel de „monitor” folosit vreodata de o trupa intr-un turneu.

Artificii pentru  „concertul secolului”

Printre alte promisiuni ale show-ului sunt si cele 470 de baterii de artificii speciale pentru concert, puse la dispozitie de „Night Thunder”, o companie romaneasca cu o experienta profesionala de opt ani, care a organizat printre altele, si spectacolul pirotehnic de Ziua Americii din anul 2000, considerat cel mai puternic foc de artificii pus la cale vreodata de Ambasada Americii in Romania.

„Pentru concertul Rolling Stones vom folosi efecte profesionale de scena”, explica Valentin Mincof, directorul companiei Night Thunder. „Este cel mai mare show pirografic pentru scena organizat vreodata in Romania. Avem la dispozitie 470 de tuburi pentru intregul concert, iar un singur tub trage de opt pana la 20 de ori. Cam 20 de jerbe vor fi montate pe buza scenei, iar pe mijlocul scenei, in spate, vor fi si mai multe”, explica Mincof.

„Flacara pornita din unele dintre aceste jerbe dureaza trei secunde, altele tin mai bine 30 de secunde si vor exploda cinci reprize distincte pe parcursul concertului, potrivit unei coregrafii speciale, de inspiratie americana. Pentru final este pregatit „un regal pirotehnic” de 30 de minute, asigurat cu produse mai puternice.

In spatele stadionului, in zona inchisa, vor fi sapte puncte de tragere. Pentru acest moment vor fi folosite jeturi care se ridica de la pamant vreo 50 de metri, un trunchi puternic de foc gros cam cat doi oameni la un loc”, explica organizatorii.

Pe scena, stanga-dreapta, sunt doua tunuri, probabil cele mai puternice din lume, tunuri pe gaz care vor proiecta flacari (artistii sau publicul nu vor fi pusi in pericol deoarece este vorba despre flama cu ulei rece, realizata cu produse profesionale de scena si nu de exterior).

SCENA

Cea mai mare scena folosita intr-un turneu

Scena are dimensiuni impresionante: o greutate totala de 300 de tone (dintre care 170 de tone numai otel si 130 de tone decorurile si echipamentele tehnice), deschidere de 62 de metri, adancime de 32 de metri si inaltime de 29 de metri.

De la centrul scenei si pana la primele persoane din public va fi o distanta de 18 metri. Mandria trupei in acest turneu este scena B, care coboara in public si care va avea o deschidere de zece metri si o lungime de noua metri.

Potrivit instructiunilor organizatorilor, scena va fi montata, cu ajutorul unor echipe locale de muncitori, pe parcursul a sapte zile, incepand cu increngatura de bare de otel si pana la lumini sau linii de sunet. Scena va fi „decorata” de o uriasa limba gonflabila, simbolul Rolling Stones, inalta de noua metri si avand o deschidere de 12 metri.