Președintele Societăţii Române de Pediatrie Prof. Dr. Marin Burlea a explicat astăzi, cu prilejul lansării unui program de alimentație sănătoasă, că un copil trebuie alăptat cel puțin șase luni și că, în timpul sarcinii, o femeie gravidă trebuie să primească vitamina D, fier, calciu, acest lucru fiind o garanţie că dezvoltarea fătului va fi optima.
"Femeia gravidă trebuie tratată cu maximă grijă. În timpul sarcinii, femeia trebuie să primească vitamina D, fier, calciu şi acid folic. Asta este o garanţie că dezvoltarea fătului va fi optimă. Trebuie să se opteze pentru naşterea pe cale naturală, care asigură condiţia de a lua un prim contact cu bacterii bifiform, cu rol pozitiv, protectiv şi care înseamnă primul pas în popularea intestinului cu bacterii prietenoase (aşa numitele probiotice). Acest miracol înseamnă întărirea sistemului imunitar. Copilul se naşte imperfect, se naşte cu sistemul nervos insuficient dezvoltat şi finisat", a explicat medicul Marin Burlea. Cunoscutul pediatru ieșean a spus că unul din trei copii din Europa are un istoric familial de alergie, cele mai întâlnite fiind alergiile cutanate, alergiile alimentare, rinitele sau conjunctivitele, manifestările respiratorii, inclusiv astmul bronşic.
Potrivit preşedintelui SRP, 66% dintre sugarii cu dermatită atopică pot dezvolta manifestări de tip respirator, conjunctivite, rinite, otite, inclusiv astmul bronşic. "Jumătate din cei 66% vor dezvolta ulterior astm alergic. Încă din timpul sarcinii, copilul este expus de a veni în contact cu alergeni şi este expus să dezvolte alergii ulterior. Laptele de vacă a fost considerat secole de-a rândul un beneficiu pentru copii, dar laptele de vacă are foarte multe păcate. El conţine alergeni, are o cantitate de proteine de trei ori mai mare decât laptele matern. În plus, conţinutul în săruri este mult mai mare. Prin consumul de proteine multe copilul, mai târziu, poate deveni obez. (...) În timpul sarcinii sunt şi alţi factori de risc, cum ar fi fumatul, poluarea din mediul înconjurător sau colonizarea intestinului cu o floră nefirească", a explicat profesorul doctor.
El subliniază că alăptarea este foarte importantă pentru bebeluşi, întrucât este adaptată nevoilor nutriţionale ale copilului.
"Trebuie alăptat minim şase luni, diversificare la şase luni pentru cei care sunt alimentaţi natural, cu păstrarea alimentaţiei la sân până la un an. OMS recomandă pentru ţările în curs de dezvoltare menţinerea alimentaţiei la sân până la doi ani. Speranţa pentru a avea un sistem imunitar corect este alăptarea. Alăptarea la sân este perfect adaptată nevoilor nutriţionale ale copilului, toleranţă maximă, protecţie antiinfecţioasă, microbiană şi virală, anti-alergică, protejează de obezitate şi diabet. Legătura afectivă unică între mamă şi copil se creează în timpul alăptării", a mai spus Dr. Marin Burlea, citat de Agerpres.
La rândul său, secretarul Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică, Tudor Pop, a criticat faptul că părinţii ignoră în unele cazuri semnele de saţietate ale copiilor, acest fapt ducând la un aport excesiv de alimente, un aport deseori forţat cu porţii mari, deşi este o alimentaţie în exces.
"Există diferenţe între băieţi şi fete cu o suprapondere şi obezitate mai frecventă la băieţi. Studiile asupra obezităţii ne arată că este o problemă în creştere. Studiile realizate la copii de opt ani, în România, arată o creştere alarmantă a prevalenţei supraponderii şi obezităţii pe parcursul ultimilor ani de la 14% la 26% - studii prezentate de MS. Nu suntem chiar la nivelul alarmant din UE unde sunt ţări până la 42% suprapondere şi obezitate la fete şi 49% la băieţi", a spus Pop.