Medicul Nicolae Ursea, cel care l-a tratat pe Patriarh 21 de ani si l-a insotit in calatoriile sale pe la manastiri, sustine ca varianta cea mai buna pentru pacientul sau era sa se opereze in Germania, unde exista clinici ultramoderne de terapie intensiva.
„L-am atentionat ca in cazul reaparitiei unor tulburari urinare operatia va fi absolut necesara si i-am sugerat sa mearga in strainatate, unde mai fusesera operati alti doi inalti prelati, episcopul de Roman si cel de Valcea. Aveau o varsta mai inaintata decat a sa, iar operatiile lor au fost de succes”, ne-a declarat ieri medicul nefrolog Nicolae Ursea, profesor consultant la Spitalul „Carol Davila”, din Bucuresti.
Operatia nu era o urgenta
Medicii de la Fundeni sustin insa ca Patriarhul nu a fost incantat de ideea unei interventii efectuate in afara tarii. „Chiar din Germania a primit sugestia sa se opereze la Fundeni”, spune medicul Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Urologie si Transplant Renal Fundeni.
Medicul personal al Patriarhului este de parere ca operatia pacientului sau a fost realizata corect, insa considera ca „acest lucru nu a fost de-ajuns”. „Sunt mahnit ca a fost internat si operat atat de repede, tinand seama de varsta sa de 90 de ani si de faptul ca avea probleme cu inima si vasele de sange”, declara medicul.
Doctorul Nicolae Ursea este de parere ca Patriarhul ar fi trebuit sa intrerupa tratamentul cu Plavix (n.r. - un medicament care previne cheagurile de sange) cu 72 de ore inainte sa se opereze.
„Asa s-ar fi putut evita un eventual accident hemoragic postoperator. Banuiesc ca de aceea Patriarhul a scuipat sange dupa operatie”, spune doctorul Ursea. Specialistii de la Fundeni afirma insa ca i-au intrerupt toate medicamentele care i-ar fi putut afecta anestezia.
Patriarhul s-a simtit bine pana in iulie
Principalele reprosuri pe care medicul Nicolae Ursea le aduce medicilor de la Fundeni tin insa de faptul ca nu au amanat interventia si nu l-au consultat in privinta starii de sanatate a celui pe care l-a tratat timp de 21 de ani.
„Interventia chirurgicala nu era chiar atat de urgenta. Patriarhul avea o hipertrofie benigna de prostata de aproximativ 8-10 ani pentru care a fost monitorizat clinic, ecografic si serologic (pentru antigenul specific prostatei). Urma tratament cu un medicament numit Proscar si nu prezenta tulburari de mictiune. Totul a evoluat bine pana la inceputul lunii iulie a acestui an, cand a facut un puseu infectios urinar, insotit de mictiuni frecvente, mai ales nocturne”, spune doctorul Ursea.
Totusi, desi a consultat timp de 21 de ani acelasi medic, Patriarhul a ales sa se opereze la Spitalul Clinic Fundeni, unde lucreaza urologi recunoscuti pe plan international si care fac parte din scoala moderna de medicina.
„Eu i-am dat lui ascultare, el insa nu m-a ascultat pe mine. Sa il lasam sa se odihneasca in liniste si pace, asa cum si-ar fi dorit”, spune cu regret medicul.
ACTUALIZARE 16:10
Nu a fost malpraxis
Medicii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist nu au facut greseli, iar posibilitatea unui caz de malpraxis este exclusa. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Colegiului Medicilor Bucuresti.
O decizie finala insa in ceea ce priveste acuzatiile care le sunt aduse medicilor de la Fundeni va fi luata de Colegiul National al Medicilor, institutia care va prelua ancheta.
Presedinte Colegiul medicilor, Sorin Oprescu, a declarat ca nu sunt intrunite elementele pentru abateri de la deontologie sau de la buna profesie si ca s-a exclus posibilitatea de malpraxis.
Cititi si:
Noul Patriarh va fi ales prin vot
Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu
BICHIR: Incepe negocierea voturilor
Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca
Priveghi cu credinciosi si politicieni
Pelerinaj cu lesinuri in Dealul Mitropoliei
"Multa lume l-a iubit intru harul sau sfant"
Teoctist spunea: "Sa nu fii povara nimanui"
Inmormantat cu si suspine si flori