Tribunalul Militar teritorial Bucuresti l-a achitat, în urmă cu trei zile, pe doctorul Iancu Mocanu de la Centrul Armatei. Medicul, acuzat de luare de mita a fost retinut imediat dupa ce a primit doua mii de euro de la un pacient.
Potrivit Pro Tv, "în apararea sa, doctorul a invocat legea pacientului, care ar pemitre medicilor sa primeasca atentii de la pacienti atunci cand acestia sunt multumiti de serviciile primite”.
Sentința nu este definitivă În consecință, judecatorul a acceptat apararea si l-a achitat pe medic pentru doua capete de acuzare, primire de mită și primire de foloase necuvenite. Sentinta nu e definitivă. Ea poate fi contestată de DNA în termen de 10 zile. Până la o decizie definitivă, doctorul nu se poate întoarce în sala de operatii. Iancu Mocanu a fost prins în flagrant, în 23 septembrie, când lua mită 2.000 de euro pentru opera un pacient. Medicul le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o "ca atenţie din partea unui aparţinător al pacientului". ”Sfânta” împărțeală Acesta preciza că din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el şi ceilalţi 1.000 de euro urmau să fie împărţiţi cu alţi trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 şi, respectiv, 200 de euro. "Despre medicul civil, rezident anul VI, inculpatul Mocanu Iancu a afirmat că nu urma să primească ceva din suma de 1.000 de euro, întrucât era în stadiul de învăţare, de pregătire", au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a medicului. Alte atenții După ce a fost prins în flagrant, anchetatorii l-au întrebat pe medicul Iancu Mocanu dacă mai are şi alte sume de bani în cabinetul său. Acesta a scos din dulapul din spatele biroului său o borsetă din piele neagră în care avea trei plicuri cu bani, spunând că i-a primit ca "atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile". "În plicul de culoare alb notat nr. 1 a fost identificată suma de 500 de lei,(...) despre care inculpatul a declarat, după consultarea agendei de programări Medtronic, că a primit-o în dimineaţa de 23.09.2013 de la soţia unui pacient operat săptămâna anterioară, care domiciliază în Drăgăşani. Inculpatul a declarat că în cursul săptămânii anterioare a mai primit de la aceeaşi persoană suma de aproximativ 4.000 de lei, pe care a împărţit-o echipei medicale împreună cu care a realizat intervenţia chirurgicală, precizând că nu reţine exact numele acestora, dar că acestea se regăsesc în foaia de observaţie a pacientului", potrivit procurorilor.
A recunoscut șpăgile În alte două plicuri anchetatorii au găsit 6.700 de lei şi, respectiv, 6.200 de lei. Medicul le-a spus procurorilor că prima sumă ar fi primit-o de la soţia unui pacient pe care l-a operat în urmă cu trei săptămâni, drept "mulţumire pentru actul medical al întregii echipe. Procurorii au mai găsit atunci un portmoneu negru cu 650 de lei, despre care medicul a afirmat că sunt bani din salariu, pentru cheltuieli curente, precum şi un plic cu 3.100 de lei, într-un dulap din cabinetul acestuia. "Inculpatul a declarat că această sumă a primit-o în urmă cu o săptămână de la fiica pacientei asupra căreia a încercat să facă o intervenţie chirurgicală pe cord, însă această intervenţie nu s-a putut realiza datorită patologiei asociată a pacientei (spondilită ankilopoetică), urmând ca pacienta să fie revascularizată intervenţional de către doamna dr...., şefa laboratorului de angiografie şi cateterism cardiac, din cadrul aceluiaşi centru medical. Inculpatul a precizat că intenţiona să returneze această sumă de bani fiicei pacientei, cu care nu s-a mai întâlnit de la data remiterii banilor, aceasta locuind în mun. Constanţa", au precizat procurorii. Denunțat de un deținut Potrivit anchetatorilor, medicul a fost denunţat de o persoană condamnată definitiv la 12 ani de închisoare pentru trafic de minori şi de cumnata pacientului pe care trebuia să-l opereze, de la care a cerut 2.000 de euro.