Curtea de Apel București a decis ca Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să fie condamnat la șase ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție. Decizia este definitivă, deși faptele de care era acuzat Duță erau prescrise de doi ani.
Apelul făcut de Lucian Duță, împotriva sentinței de condamnare de la Tribunalul București s-a judecat la Curtea de Apel București.
Judecătorii au admis apelul lui Duță și au schimbat încadrarea juridică a faptei de luare de mită. La final, au dispus ca fostul președinte al CNAS să fie condamnat la șase ani de închisoare, cu executare, decizia fiind definitivă. De altfel, acesta s-a și predat poliției și uurmează să fie dul la penitenciar.
Singura lui șansă să mai iasă din închisoare fiind aceea de a depune o contestație în anulare, unde să invoce precripția faptelor penale.
A invocat prescrierea faptelor, dar degeaba
Decizia de condamnare a Curții de Apel București este una cel puțin ciudată, având în vedere cele două decizii ale Curții Constituționale a României, din 2018 și 2022, stabilesc că în perioada anilor 2018-2022, regula prescripției faptelor penale este cea generală.
Ori, Lucian Duță a fost acuzat de fapte comise în anul 2010, termenul de prescriere, fiind de zece ani, acesta fiind împlinit în cursul anului 2020.
Mai mult, după ce Curtea de Apel București a rămas în pronunțare, Lucian Duță a cerut repunerea procesului pe rol pentru a putea invoca cele două decizii ale CCR.
În rândul magistraților români există o teorie legată de invocarea de către inculpat a împlinirii termenului de prescripție a faptelor, și nu de constatare din oficiu a acestei stări. Drept urmare, dacă Lucian Duță nu a invocat până la ultimul termen de judecată al apelului, prescrierea faptelor de care era acuzat, instanța nu a constatat din oficiu acest lucru, și a judecat ca și când întreaga procedură penală a fost în regulă.
Așa se explică de ce la cererea de repunere pe rol făcută de Duță, nu există niciun răspuns din partea judecătorilor, aceasta fiind făcută în afara procesului penal.
Acuzațiile aduse de DNA
Lucian Duță este acuzat că în perioada 2010 – 2012, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar.
”Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile și cu conturi bancare deschise în Elveția. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveția, asupra unui teren cu construcție S+P+4, asupra a 3 apartamente și asupra unui autoturism”, se arată în comunicatul DNA.