Magistrații Curții de Apel Iași au dat verdictul, vineri, în cazul procesului soților Carmen și Gheorghe Dorobăț, acuzați de luare de mită.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Infecțioase Iași, a fost condamnată, astăzi, la trei ani de închisoare cu suspendare de magistrații de la Curtea de Apel Iași. Totodată, mediul s-a ales și cu interdicția de-a fi cadru didactic pentru o perioadă de cinci ani și va fi supusă unui termen de supraveghere de patru ani.
De asemenea, și Gheorghe Dorobăț, soțul lui Carmen Dorobăț, a primit din partea aceleași instanțe o condamnare de de doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare și mai multe interdicții, printre care dreptul de-a ocupa funcții publice, după cum au anunțat jurnaliștii de la ziaruldeiasi.ro.
Soții Dorobăți au fost acuzați și judecați pentru că în perioada iunie - iulie a anului 2014 ar fi cerut șpagă totală de 5.400 de euro de la 57 de studenți de la Facultatea de Medicină Dentară din Iași.
100 de euro de la 67 de studenți
„Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective”, au afirmat procurorii DNA în rechizitoriu.
După ce mai mulți foști studenți au făcut denunțuri, cei doi soți au fost reținuți. Procurorii au mai acuzat că în ianuarie 2015, Gheorghe Dorobăț ar fi pretins, prin intermediul soției, suma de 100 de euro de la 67 de studenți. După ce a fost eliberată din arest, Carmen Dorobăţ s-a întors în funcţia de manager al Spitalul de Boli Infecţioase din Iași.
Minuta Curții de Apel Iași
„În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală, admite apelurile declarat de P.Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi şi de inculpaţii Dorobăţ Carmen Mihaela şi Dorobăţ Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 917/12.07.2019, pronunţate de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015.
În temeiul art. 423 din Codul de procedură penală, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi în rejudecare: 1. Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat.
„Majorează durata termenului de supraveghere”
Majorează durata pedepsei complementare aplicată atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, la 5 ani. Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei accesorii inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat. Majorează durata termenului de supraveghere, potrivit art. 92 alin. 1 din Codul penal de la 3 ani, la 4 ani (...)”, a precizat instanța.