Medicul care clonează fiinţe umane

Panayiotis Zavos, un foarte controversat expert în fertilitate, a anunţat, ieri, că a clonat 14 embrioni umani, iar pe 11 dintre ei i-a transferat în uterele a patru femei care urmează să dea naştere primilor bebeluşi clonaţi.

Procedura de clonare a fost înregistrată de către un producător de film independent, care a declarat pentru cotidianul "The Independent" că procesul a fost dus la bun sfârşit, iar cele patru femei speră să fi rămas însărcinate cu embrioni clonaţi special în scopul reproducerii umane.

Zavos a încălcat şi ultimul taboo reprezentat de transferul embrionilor clonaţi în uterul unei fiinţe umane, act care este considerat un delict în multe ţări. Întreaga acţiune s-a desfăşurat într-un laborator secret, cel mai probabil aflat în Orientul Mijlociu, acolo unde clonarea umană nu este interzisă.

Doctorul Zavos, cetăţean american, deţine două clinici de fertilizare, una în Kentucky şi alta în Cipru, ţara sa de origine.

Pacienţii săi, trei cupluri căsătorite şi o femeie singură, provin din Marea Britanie, Statele Unite şi o altă ţară, rămasă încă necunoscută, cel mai probabil din Estul Mijlociu. Deşi primele analize nu au arătat rezultate certe cu privire la instalarea unei sarcini, doctorul Zavos a declarat, ieri, că acesta este un "prim capitol" în şirul de încercări de a produce bebeluşi clonaţi din celulele recoltate din pielea unuia dintre "părinţi".

Încredere

"Nu mai este nicio îndoială în privinţa asta şi, deşi este posibil ca nu eu să fiu cel care duce la bun sfârşit acest experiment, până la urmă vom avea şi un copil clonat. Nu există niciun impediment în privinţa asta", a declarat doctorul Zavos pentru The Independent.

"Dacă ne intensificăm eforturile, putem avea un copil clonat într-un an sau doi, însă nu ştiu dacă acest demeres va fi posibil la nivelul la care ni-l dorim. Mai ales că nu face nimeni presiuni asupra noastră pentru a oferi lumii o clonă umană. Important este ca bebeluşul născut în urma clonării să fie sănătos", a mai spus medicul.

Media, în sprijinul eticii

Încercările lui Zavos sunt contracarate de către colegii săi din Marea Britanie, care au făcut un apel la presă să nu mediatizeze acţiunile acestuia, pe care le consideră o încălcare gravă atât a deontologiei profesionale, cât şi a legilor firii. Cu toate acestea, controversatul doctor se bucură de o popularitate în creştere în rândul cuplurilor care îşi pun speranţa de a avea un copil în aptitudinile sale medicale.

„Primesc peste 100 de cereri zilnic, fiecare dintre acestea fiind extrem de serioasă. Criteriul potrivit căruia se face selecţia  este acela al ultimei speranţe – cuplurile care vor beneficia de această procedură au trecut deja, fără succes, prin toate etapele posibile din punct de vedere medical pentru a avea un copil. Clonarea rămâne ultima opţiune, după epuizarea celorlalte”, a spus Zavos.

“Nu ne interesează în clonarea indivizilor de tipul lui Michael Jackson sau Michael Jordan. Celebrităţile şi bogaţii nu vor participa la acest proiect”, anunţă Panayiotis Zavos.