Periodic, jurnaliștii cu mai puțină experiență, sau mai sărăcuți cu duhul, precum și unii cu ceva mai multă, dar întorși cu cheița, descoperă America. Adică, descoperă listele cu medicii, cu organizațiile profesionale de profil, precum și cu alte entități din domeniu, ale căror activități au fost sponsorizate de diverse firme de medicamente, aparatură și consumabile medicale.
De câte ori se primește ordin de zi pe unitate, fie ca să se abată atenția de la câte un subiect periculos pentru Putere, fie că se pregătește câte un tun împotriva Sistemului de Sănătate, date publice de ani buni, detaliate pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului(ANM), sunt prezentate publicului în culorile jurnalismului investigativ, ale dezvăluirii de presă. Nimic mai fals! Nimic mai rău-intenționat!
Cu începere din anul 2016, absolut toate sponsorizările primite de medici, ca să mă refer doar la ei, sunt declarate sub sancțiunea legii la ANM. Mai departe, Agenția publică imediat listele, în baza datelor primite. Oricine poate urmări care au fost medicii sponsorizați, sumele și, cel mai important, motivul, adică pentru ce anume activitate a fost sponsorizat medicul respectiv.
Să fie foarte clar, un medic nu poate fi finanțat decât pentru activități legate strict de profesie, nicidecum pentru vacanțe în Maldive, sau cumpărături pe Champs Elysees. De aceea, pe listele publicate anual, la rubrica „Descrierea activității” nu se pot regăsi alte precizări, în afara de „Transport-cazare-taxă participare congresul X”, „Servicii conferențiere”, „Onorariu consultanță științifică”, „Training” și altele câteva, dar doar legate strict de activități medicale.
O prostie cât Everestul!
Cum spuneam, periodic, atunci când prostia sau diverse interese ies la iveală, aceste sponsorizări, toate la vedere cum spuneam, sunt prezentate a fi doar niște mite pe care firmele de medicamente le dau medicilor, pentru ca aceștia să prescrie doar anumite produse. O prostie cât Everestul!
Niciun medic, excepție poate doar cei cu serioase afectări neuro-psihiatrice, nu va persista în prescrierea unui medicament prost, sau depășit, care dă rezultate mediocre, sau pe care îl observă cu efecte secundare nocive, atunci când are de ales, atunci când există un medicament mai bun. Întotdeauna va alege să prescrie medicamentul în care crede, în cel pe care l-a văzut dând rezultate mai bune, pentru că este în joc reputația sa profesională și nivelul adresabilității. Un medic este cotat și căutat de pacienți, tocmai în funcție de proporția reușitelor medicale pe care le are.
Nu sunt deloc rare cazurile în care medicii spun reprezentanților firmelor: „Îmi pare rău, pacienților mei le merge prost cu produsul vostru X și văd că le merge mai bine cu Y, îi voi trece indiscutabil pe Y”. Nu există medic, poate doar vreunul dement, cum ziceam, care să vadă că pacienților săi, tratați cu X, le merge prost, pacienților colegului său de alături, tratați cu Y, le merge bine, iar el să rămână pe X. Înseamnă sinucidere profesională!
Lupta principală este între producători
Sunt firme prestigioase care au căzut din cauza câte unui medicament mai slab decât al concurenței, exact din pricina acestei reacții a medicilor, de a nu mai prescrie medicamentul mai slab, în comparație cu altul nou apărut.
Lupta principală este între producători. Ei bagă bugete de zeci sau sute de milioane în cercetare, ca să aibă permanent cea mai bună moleculă, cel mai eficient tratament. Deseori, investesc enorm, dar concurența scoate un produs doar foarte puțin mai eficient, sau cu ceva mai puține efecte adverse. Salut! Cel mai bun va ocupa piața! Multele zeci sau sute de milioane investite de primul s-au pulverizat! Doar așa, s-a putut ajunge la medicamente cu rezultate uluitoare, cum sunt cele din clasa „Terapiilor biologice”! Doar așa evoluează medicina clinică!
Faptul că firmele îi duc pe medici la congrese este singura posibilitate ca aceștia să ajungă acolo, ocazie nu de ars gazul, ci factor de mare importanță în pregătire și profesionalizare. Exact acolo află de noi metode terapeutice și de diagnostic, nu din alta parte, exact acolo află de noi metode și scheme de tratament, exact de acolo află de eficiența medicamentelor nou apărute. Doar așa poate evolua medicina. Altfel, medicii ar rămâne captivi stadiului profesional atins în rezidențiat, ba chiar ar involua la stadiul de felcer, din pricina deprofesionalizării.
Drum, cazare, trei mese pe zi
Drum, cazare, trei mese pe zi, taxe de participare, la un congres peste Atlantic, înseamnă 3000-4000 Euro. Cum altfel în afara sistemului de sponsorizări, ar putea participa un medic român? Congresele astea nu-s distracție, nu-s mers la piscină și la Disneyland, ci participare la lucrări, de dimineața pană seara.
Mai mult decât atât, participările la asemenea evenimente sunt punctate de Colegiul Medicilor, iar fără un anumit punctaj, un medic nu mai poate profesa. La asemenea evenimente, este strict interzisă de convențiile dintre firmele de medicamente cazarea medicilor la hoteluri de cinci stele, sau la cele dotate cu facilități de lux. Orice cheltuială efectuată de medici în afara cazării și a meselor se face doar din propriul buzunar.
Medicul acela este cu atât mai bun
Doar mintea unui prost înrăit, sau a unui/unei Laura Codruța Kovesi poate considera că asemenea activități pot fi încadrate penal. Astfel, în anul 2016, parchetul condus pe atunci de Kovesi a încercat să distrugă premeditat 77 de medici oncologi din România, adică pe mai toți, pe care i-a acuzat de luare de mită, pentru că le-a fost sponsorizată participarea la un congres internațional de oncologie.
Așa cum am prezentat la acea vreme, cei 77 de medici au fost puși la stâlpul infamiei și prezentați opiniei publice drept niște corupți, fără ca împotriva lor să existe cea mai vagă probă că ar fi comis vreo nelegiuire. Doi ani mai târziu, printr-un comunicat bine ascuns pe site-ul DNA, „Elitele lui Kovesi” își recunoșteau făcătura și anunțau clasarea dosarului penal „întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală”.
Faptul că un medic este sprijinit să participe la congrese, simpozioane, cursuri și training-uri, nu înseamnă altceva decât că medicul acela este cu atât mai bun, cu atât este mai la curent cu evoluția specialității sale și cu tot atât mai de folos pacienților săi.
În Sănătate, miza este privatizarea
Interese nenorocite, străine de orice preocupare pentru sănătatea românului, compromit tot ceea ce este valoare medicală autohtonă. Miza este privatizarea, pe de o parte, pe de alta, distrugerea specialiștilor care rezolvă cazurile complexe.
În lipsa acestora, cazurile ar merge masiv către clinicile din străinătate, la fel de fel de acahașuri, pe costuri decontate de Casa Națională, urmate de plata unor comisioane de 15-20% către cei care îi împing pe pacienți în afara Sistemului de Sănătate din țara lor. Cred că este clar până și celor care au doar patru clase primare, faptul că în asemenea condiții categoriilor cu venituri medii și mici li se va restrânge drastic accesul la Sănătatea garantată de Constituție.