Medicii se așteaptă la ce e mai rău. Rata de pozitivare s-a dublat în ultimele 24 de ore

Medicul șef al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, profesorul Virgil Musta, are vești îngrijorătoare în legătura cu evoluția epidemiei de coronavirus.

Deși autoritățile medicale dădeau asigurări că numărul persoanelor infectate va scădea semnificativ la mijlocul lunii septembrie, lucrurile nu stau așa. Acum, profesorul doctor Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, cunoscut pentru implicarea în lupta contra noului coronavirus, vine cu vești îngrijorătoare, legate de o posibilă creștere a numărului cazurilor de infectări care vor apărea după începerea școlii.

„Aceste variații nu cred că sunt semnificative din punct de vedere al prognosticului pandemiei. Pandemia este în creștere sau de mai bine de o lună de zile într-un platou, de peste 1.000 - 1.300 de cazuri, care diferă și de numărul de teste, dar și 'exactitatea' cu care se fac aceste testări. Pot fi pe simptomatologie, adică pe definiție de caz, ori aleatoriu, pentru cei care vor să meargă în concendiu sau pur și simplu să se testeze. Nu cred că există o semnificație aparte, prin faptul că astăzi au ieșit valori mai mari. Principala semnficație se referă la faptul că avem în continuare un număr mare de cazuri și încă nu se întrevede faza descendentă a pandemiei și, ca să fiu sincer, odată cu începerea anului școlar, s-ar putea să avem o ușoară creștere. Sperăm să nu fie un număr foarte mare de cazuri", a declarat Virgil Musta.

Rata de pozitivare tot mai mare

O altă veste îngrijorătoare este legată de rata de pozitivare mult mai mare, de la o zi la alta. De exemplu, vineri au fost depistate de 1.311 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, în condițiile în care au fost efectuate 24.939 teste. Pe graficul de vineri, rata de pozitivare că procentul celor infectați era de 5.25 la sută.

Pe testarea de sâmbătă au fost raportate 1.109 cazuri noi, de persoane infectate, dar la o testare mult redusă, de doar 8.978 de teste. Acest lucru, înseamnă că rata de pozitivare a crescut, fiind de 12,35, cât a fost în ziua de vineri. „Sperăm să nu fie un număr mare de noi cazuri, odată cu începerea școlii", a spus Virgil Musta, medic-șef al Secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș" din Timișoara, care a mai adăugat că rata de pozitivare nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare.