Medicii intră în alertă! Scăderi drastice ale salariilor au început deja să se înregistreze! De luna viitoare poate începe dezastrul pentru aceștia
Guvernul Dăncilă se confruntă cu multe nemulțumiri din partea bugetarilor. De data aceasta este rândul Sindicatelor din Sănătate să reproșeze Guvernului OUG 114.
Acestea afirmă că OUG 114 nu va face altceva decât să scadă mai bine de jumătate din salarii. Sindicatele aduc drept principală dovadă fluturașii din luna ianuarie.
O asistentă din Tulcea afirmă că a primit salariul cu o scădere de 765 de lei față de luna septembrie a anului 2018.
În acea perioadă, asistenta beneficia de un spor de tură de 15%, un spor de condiții de muncă de 68% și un alt spor de 100% pentru zilele nelucrătoare.
Luna ianuarie 2019 a adus ceva schimbări în ceea ce privește sporurile: sporul de tură a rămas neschimbat, dar sporul de muncă a scăzut la 55%. Cea mai mare scădere se înregistrează la sporul pentru zilele nelucrătoare: o scădere de 75%.
Asistenta a încasat un salariu de doar 5.355 de lei în luna ianuarie, față de 6.120 de lei în luna septembrie.
Sindicatele avertizează că prin limitarea normei de hrană la 30% se ajunge la noi scăderi consistente de salarii pentru jumătate din angajați.
Sute de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Tulcea au protestat în două zile. Sindicatele solicită introducerea normei de hrană în salariul de bază.
„În buna tradiţie a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaţilor, Federaţia Solidaritatea Sanitară oferă Guvernului şi soluţia necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază”, se arată în comunicatul oficial.
Federaţia menţionează că Legea 153/2017 (Legea realizată de Lia Olguţa Vasilescu) a forţat, în mod ilogic, introducerea indemnizaţiei de hrană în categoria cheltuielilor sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăşi 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeaşi lege a încercat să anuleze garanţia pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003) o acordă salariaţilor în privinţa dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfăşurată în zilele de sărbătoare legală, informează NewsTeam.