Viitorii medici ar trebui să renunțe din când în când la orele de curs, pentru a merge să viziteze muzeele de artă.
La această concluzie au ajuns rea lizatorii unui studiu recent, făcut la Universitatea de Medicină din Columbia, la care au participat și reprezentanți ai Colegiului Medical „Weill Cornell”, care susțin că aprofundarea artelor și științelor umaniste îi poate ajuta pe studenții la medicină să devină doctori mai buni, prin dezvoltarea empatiei și a simțului de observație.
Tratați de „intoleranță la ambiguitate” prin artă
În cadrul unui curs de 6 săptămâni, „Observație și incertitudine în artă și medicină”, elaborat de Anna Willieme - o artistă din New York, specializată în conceperea și predarea cursurilor de artă viitorilor doctori, 47 de studenți au efectuat chestionare ce le-au măsurat abilitatea de a reflecta, toleranța la ambiguitate și gradul personal de conștientizare. Cursurile constau într-o serie de exerciții ce implicau observarea operelor de artă, reproducerea lor și exprimarea opiniei în legătură cu acestea. Viitorii doctori pot învinge momentele de incertitudine, pot analiza pacientul mai detaliat, prin dezvoltarea simțului artistic.
Nu este singurul studiu care susține ideea potrivit căreia arta îi poate influența, benefic, pe medici în profesia lor. Cercetătorul Gil Binenbaum, de la Universitatea Perelman, din Pennsilvania, mărturisește și el că „studiul artelor poate fi de folos în diferite specialități, în mod deosebit cele precum oftalmologia, dermatolo gia și radiologia, unde diagnosticul este bazat, în principal, pe observație directă”. 18 studenți voluntari au participat la cursul „Gândire Artistică”, inițiat de Gil Binenbaum, iar capacitatea lor de analiză s-a îmbunătățit considerabil.
Malpraxisul, anihilat prin artă
Malpraxisul poate avea efecte dezastruoase, chiar fatale. Pentru a-l îndepărta din viața doctorilor, școlile medicale au decis că au nevoie de o atitudine proactivă când vine vorba despre compasiunea cadrelor medicale. Multe universități au început să folosească artele pentru a înflori simțul creativ și pentru a îmbunătăți comunicarea doctor-pacient.