Medicii, "păcăliţi" de casele de asigurări

Mulţi medici de familie vor să încheie contractele, dar nu sunt lăsaţi, spun oficialii CNAS. "E o păcăleală", răspund reprezentanţii medicilor.

Bătălia oarbă dintre medici şi autorităţi merge mai departe, cu acuze de ambele părţi. Dacă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) le cere pe un ton grav "să înceteze cu bătaia de joc la adresa pacienţilor" şi-i acuză că şi-au făcut excursiile exotice pe banii companiilor farmaceutice, medicii de familie cer nume concrete şi spun că cei care au semnat contractele au fost păcăliţi.

Avertizaţi de păcăleală cu fluturaşi

De două zile, majoritatea medicilor de familie nu mai dă reţete compensate şi trimiteri la medicul specialist din cauză că CNAS a refuzat să crească cu 30% fonduirile alocate medicinei de familie. Medicii specialişti au anunţat şi ei că li se alătură.

Totuşi, reprezentanţii CNAS au afirmat ieri că "există semnale în teritoriu, în judeţele Dolj, Constanţa, Arad, Ilfov şi chiar Bucureşti, că se împiedică accesul medicilor în casele de asigurări, că sunt şantajaţi prin SMS să nu semneze".

"În judeţul Dolj, din 411 medici, 50 au semnat contracul cu casele de asigurări. Medicii semnează în continuare, pentru că au înţeles că două treimi din ei vor câştiga mai mult", a exemplificat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Cei care au semnat au fost păcăliţi, vine replica medicilor. "Lunar, medicii merg la casa de asigurări pentru raportări: reţete, trimiteri etc. Când au semnat aceste liste, li s-a băgat pe sub nas şi un act adiţional pentru contractul pe 2010. Cum contractul pe 2010 nu mai era valabil, e ca şi cum ar fi semnat contractul pe 2011. Şi nimeni nu a şantajat pe nimeni, s-au împărţit într-adevăr fluturaşi în care erau avertizaţi de acest tertip", a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SMF).

"SIUI e prost gestionat"

Deşi sunt nemulţumiţi de fondurile primite, tot medicii dezechilibrează bugetul, spun oficialii CNAS. "Am remarcat o creştere alarmantă a consumului de medicamente scumpe, când există variante mult mai ieftine. În urma unui control în ţară am descoperit 2.000 de reţete false", a mai declarat Duţă.

În plus, a denunţat "relaţia de concubinaj" dintre medici şi producătorii farma. "Aceşti medici şi-au făcut excursiile în Tanzania pe banii comapaniilor farma".

De cealaltă parte, medicii se revoltă şi cer dovezi concrete. "Vrem nume. Sistemul informatic e prost gestionat. Vin date greşite. Pot figura şi pacienţi neasiguraţi ca asiguraţi", răspunde preşedinta SNMF, Rodica Tănăsescu.