Într-o ”scrisoare deschisă pentru toți decidenții”, Alianța Medicilor din România vrea garanții clare și ferme pentru familiile medicilor și pentru copii acestora.
Alianța cere o lege prin care să fie asigurați că Statul Român va avea grijă de copiii lor, în caz că ei vor deceda ca urmare a infecției cu noul coronavirus.
„Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănatății (medic - medic; asistent - asistent; medic - asistent; asistent - infirmieră și toate celelalte relații posibile).
Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria! Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire”, se arată în scrisoarea semnată de medicul Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor din România.
În plus, medicii solicită acordarea echipamentului de protecție în funcție de zona de activitate a cadrelor medicale, fiind dovedit faptul că medicii se pot transforma în vectori de transmitere generalizată a virusului, cazul elocvent fiind cel de la Suceava. ”Pentru ATI și specialități chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuși chirurgicale; Pentru restul personalului din specialitățile medicale: măști ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuși și botoși lungi. Subliniem că toți cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier și până la medicii cei mai expuși - ATI-iști, ORL-iști, infectioniști, chirurgi - ne dorim să muncim în condiții de deplină siguranță pentru că, odată infectați, reprezentăm un pericol pentru pacienții noștri, colegi și pentru toți cei cu care venim în contact”.
Scrisoarea deschisă trage un semnal de alarmă în sensul în care, în prezent, nu există niciun protocol sau prevedere legală care să îi facă pe medici să nu se mai teamă. Suma de 500 de euro, pentru fiecare medic, cerută de șeful statului nu a fost cerută de personalul medical, care dorește doar echipamente de protecție, și în consecință Asociația Medicilor recomandă ca aceasta să fie donată pentru susținerea unor cauze nobile. ”Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedați și nicio asigurare pentru urmașii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie.
Nu suntem datori numai față de pacienți, ci si față de urmașii noștri. Găsiți soluții viabile pentru ca toți cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejați, în condiții de siguranță și, dacă se poate, sustineți-ne cu tot ce puteți ca să ne putem trata pacienții și să fim sănătoși”, a mai scris medicul Tănase.
În prezent, Legea Asigurărilor Sociale stabilește noțiunea de pensie de urmaș, care se acordă în cuantum de maxim 50 la sută din cuantumul pensiei la care persoana decedată ar fi avut dreptul.