Medicii, despre starea lui Adrian Păunescu: "Nu putem anticipa dacă în seara asta se va mai produce un stop cardiac"

ACTUALIZAT. Starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu este extrem de gravă. "Nu putem anticipa dacă în seara asta se va mai produce un stop cardiac", ne-a declarat dr. Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Astăzi, poetul a suferit mai multe "opriri cardiace", dar medicii au reuşit să-l resusciteze.

"Nu putem anticipa dacă în seara asta se va mai produce un stop cardiac. Doar Cel de Sus poate decide momentul în care se va mai întâmpla ceva. Inima este un organ dificil şi capricios. Până acum a răspuns bine la stimuli, dar nu există siguranţa că în continuare va răspunde la fel de bine", ne-a declarat în această seară dr. Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde este internat Adrian Păunescu.

Medicul declara în urmă cu câteva ore că "boala depăşeşte resursele noastre terapeutice. Nu ştim în ce măsură vom reuşi să mai facem faţă".

Familia lui Adrian Păunescu se află la spital: soţia, Andrei şi una dintre fiicele lui. Aceştia nu stau însă în salonul de Terapie Intensivă în care se află poetul.

Ziua de ieri a fost critică pentru Adrian Păunescu. Inima lui s-a oprit în noaptea de marţi spre miercuri, însă a răspuns la manevrele de resuscitare. El are insuficienţă multiplă de organe şi e ţinut în viaţă de aparate. "Încercăm să-i corectăm insuficienţele, însă sunt pesimist şi rezervat", ne-a declarat medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde Adrian Păunescu este internat din 26 octombrie.

Starea de sănătate a poetului s-a agravat brusc în noaptea de marţi spre miercuri, iar în jurul orei 3.00 a intrat în stop cardiac, inima fiindu-i extrem de slăbită.

"Capacitatea de pompare a inimii era mai mică de 10%"

"Cordul şi-a revenit, dar sunt rezervat în privinţa evoluţiei. Pacientul a venit la noi într-un hal cum nu am mai văzut pe nimeni. Era bolnav de mult timp şi a venit la spital în ultimul moment. Familia şi prietenii au încercat să-l aducă la control mai devreme, însă el a refuzat", povesteşte medicul chirurg Şerban Bră dişteanu, fost senator PSD.

Luna trecută, când a venit la Spitalul Floreasca, poetul era într- o stare foarte gravă. "Capacitatea de pompare a inimii era mai mică de 10%, iar noi am susţinut-o totuşi chimic. În mod normal, trebuia să fie mort în aceste condiţii. Acum, inima îi merge, însă organismul este ventilat pentru a-i fi ajutaţi plămânii şi respiraţia. Noi ne luptăm în continuare pentru că speranţa moara ultima, dar nu suntem prea optimişti că verdictul va fi favorabil", a mai spus specialistul în chirurgie cardiacă. El a fost abilitat de poetul şi politicianul Adrian Păunescu să ofere informaţii despre starea lui.

În cursul zilei de ieri, atât în parlament, cât şi pe mai multe site-uri au apărut informaţii că poetul s-ar fi stins deja. Medicii care îl îngrijesc au ţinut însă să spună răspicat că nu este cazul de aşa ceva.

"Insuficienţa multiplă de organe este un diagnostic extrem de grav. Teoretic, insuficienţa poate fi susţinută şi corectată, iar pacientul se poate vindeca, sau unul dintre organe ori mai multe cedează şi inima nu mai poate fi resuscitată. Însă, atâta timp cât inima bate, indiferent dacă este sau nu stimulată, un pacient nu poate fi declarat mort", ne-au explicat specialişti în anestezie-terapie intensivă.

Ieri, poetul a fost vizitat de rude (soţie şi doi dintre copii), dar şi de generalul Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major al Armatei Române, şi de mai mulţi prieteni. Cei care au fost în vizită au spus că nu au putut vorbi cu el pentru că era incon şti ent.

Ultimul editorial al poetului

În urmă cu o săptămână, pe 27 octombrie, Adrian Păunescu a publicat un editorial în care scria despre perioada dificilă prin care trece.

"De când am acceptat această soluţie, în ochii mei s-au schimbat toate: şi culorile, şi mişcările lumii, şi scara de valori. Au retrogradat vanităţile şi s-au impus brusc, din nou, valorile etern umane. Mi-am dat seama, încă o dată, ce mult contează să nu fii singur pe pământ. Mi s-a arătat, întreagă, nimicnicia de a mă supune banului şi puterii, deşi, fără un minimum de bani şi de putere, niciunul dintre noi nu şi-ar putea procura alimente, medicamente, confortul elementar", scria poetul. "Am intrat la Adrian Păunescu, l-am văzut, însă nu am putut să vorbesc cu el. Este inconştient." MIRCEA CHELARU, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române