Zeci de medici de la Spitalul de Arși au fost audiați, ieri, și doi au fost reținuți, fi ind acuzați că au făcut operații estetice din banii asigurărilor publice. Practica e generalizată: plasticienii se folosesc de diagnostice false pentru a face intervenții de înfrumusețare.
Activitatea Spitalului de Arși din Capitală a fost, ieri, complet paralizată, fiind preluate doar urgențele. Zeci de medici și asistente de la cel mai mare spital de chirurgie plastică și reparatorie din țară, care până acum erau cunoscuți drept salvatori ai bolnavilor cu arsuri grave, sunt suspectați că au internat mai mulți pacienți cu diagnostice false pe care îi supuneau, de fapt, unor operații estetice.
În loc să îi opereze în cabinetele private, aceștia se foloseau de logistica și de aparatura spitalului de stat pentru a deconta bani de la Casa de asigurări, iar sumele plătite sub formă de mită de pacienți, care erau oricum sub tarifele pieței, intrau direct în buzunarele medicilor. Între 15.000 și 20.000 de euro ar fi încasat lunar cadrele medicale, ca urmare a operațiilor de aceste fel.
Mașini de numărat banii
Anchetatorii au fost sesizați în anul 2012 de Direcția de Informații și Protecție Internă a Ministerului de Interne cu privire la fraudele din spital, iar ulterior a existat și un denunțător, care apare ca martor în dosar, potrivit unor surse judiciare. Anul acesta, în cursul lunii aprilie, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus începerea urmăririi penale în acest caz față de 26 de persoane, pentru comiterea infracțiunilor de luare și dare de mită, înșelăciune și fals intelectual. Tot în cursul zilei de ieri au fost efectuate percheziții la 23 de adrese, majoritatea ale cadrelor medicale, la care au participat 12 procurori și nu mai puțin de 150 de polițiști.
Oamenii legii au avut nevoie de o mașină specială de numărat banii: în casa unui singur medic au fost găsiți nu mai puțin de 400.000 de euro. În urma audierilor, doi medici, printre care un anestezist, au fost reținuți. Printre cei verificați s-a numărat inclusiv managerul unității medicale, Vitalie Stan, un plastician foarte apreciat în rândul vedetelor. De altfel, printre persoanele care ar fi avut parte de reduceri se numără și vedete care apar pe prima pagină a tabloidelor, Anda Adam sau fosta manechină Mădălina Secuianu. Cântăreața Anda Adam chiar a recunoscut, în 2012, că a făcut o operație de înlocuire a silicoanelor vechi la Spitalul de Arși, intervenție pe care a plătit-o printr-un decont făcut la Casa de Asigurări.
Fiscalitatea excesivă mută operațiile la negru
Fenomenul operațiilor estetice pe banii statului este unul extins în majoritatea unităților medicale de profil, recunosc surse medicale și o dovedesc nenumăratele reportaje cu camera ascunsă realizate de-a lungul timpului. Avantaje există de ambele părinți: pacienții plătesc sume ceva mai mici decât tarifele pieței (5.000 de lei pentru o rinoplastie, potrivit informațiilor de la anchetatori, față de 2.000 de euro, cât ajunge în privat), iar medicii încasează bani pentru care nu plătesc impozite, mai ales că din martie, anul trecut, clinicile care fac operații estetice sunt obligate să plătească și TVA de 24%. Decizia a fost luată la recomandarea UE, după ce s-a observat că, anual, se vând proteze pentru implanturi mamare și alte substanțe necesare în intervențiile estetice, în valoare de miliarde de euro. Numai firmele care au o cifră de afaceri de peste 65.000 de euro trebuie să dea statului un sfert din bani.
Pentru a scăpa de aceste taxe, medicii fie își fac alte firme, fie merg pe varianta de a opera în sistemul de stat, așa cum s-a întâmplat și în cazul de față.
Rinoplastia, mascată sub deviație de sept, iar silicoanele, sub atrofia sânului
Deși intervențiile estetice nu sunt decontate de stat decât în cazul copiilor sub 18 ani, plasticienii se folosesc de diverse tertipuri pentru a înșela Casa de Asigurări, scriind în fișa medicală diag nostice false.
Și unele operații vaginale sunt decontate
Cel mai cunoscut exemplu e cel al rinoplastiilor, mascate sub intervenții de corectare a deviației de sept. „E o practică în care toată lumea e în avantaj: și medicii, și pacienții, mai puțin sistemul de sănătate. Acest sistem funcționează și în alte spitale de stat”, ne-a declarat un chirurg plastician. Medicii pot scrie și diagnostice care nu au legătură cu cazul, întrucât „nimeni nu verifică dacă pacientul a fost internat cu traumatism abdominal, dar are tăietură la sâni”, spune și chirurgul plastician Florin Juravle, care lucrează în privat.
Codurile de diagnostic în baza cărora asigurările fac decontările către spitale sunt importate din alte sisteme de sănătate. „De exemplu, pentru a acoperi rinoplastia, medicii pot pune cod de diagnostic pentru «Traumatism și afectare nazală», iar implanturile cu silicon pot fi ascunse sub coduri precum «Tulburări nemaligne ale sânului » sau «Trauma pielii și sânului ». Există proceduri decontate și pentru intervenții la vagin și penis”, exemplifică reprezentanți ai Casei de Asigurări. Și în cazul de față, medicii scriau diagnostice precum „atrofia sau trauma sânului” pentru a masca implanturile la sâni.
Tarife la stat versus privat
O rinoplastie efectuată la Spitalul de Arși „la negru” costa în jur de 5.000 de lei, potrivit anchetatorilor. Aceeași operație are la centrele private de top prețuri cuprinse între 1.700 de euro și poate ajunge chiar la 4.000 de euro. Pentru un implant mamar „la stat”, pacientele scoteau din buzunar 2.000 de euro, mai puțin decât ar fi dat la privat – 2.700-3.500 de euro. Printre operațiile efectuate ilegal de doctorii de la Spitalul de Arși se numără și vaginoplastii, lipoaspirații sau implanturi fesiere.