Medicii spitalului Militar din Capitală onorează, din nou, anul acesta, Instituția pe care o reprezintă. De data aceasta au obținut un rezultat spectaculos, reuțind să vindece un pacient care suferea de un cancer pulmonar agresiv.
În data de 6 februarie 2019, în Secția Clinică Chirurgie Toracică, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a fost realizată o intervenție chirurgicală pulmonară cu grad foarte ridicat de dificultate și complexitate.
Intervenția a fost efectuată pe un pacient, în vârstă de 57 de ani, diagnosticat cu neoplasm pulmonar drept cu invazia venelor pulmonare drepte până aproape de originea acestora, la nivelul atriului stâng, considerat ca fiind la limita operabilității.
Examinarea CT toracică, efectuată preoperator cu protocol imagistic specific pentru leziuni pulmonare, a revelat o tumoră pulmonară dreaptă cu caracter de malignitate și diametru de aproximativ 5 cm, cu invazia în periferie a venei pulmonare inferioare stângi.
În acest context clinic și paraclinic, echipa chirurgicală alcătuită din maior medic dr. Adrian Mihail Iordache și căpitan medic dr. Daniel Pantile, alături de colonel medic Conf. univ. dr. Dan Corneci, medic primar ATI și Laura-Mihaela Hostiuc, medic rezident ATI, și-a asumat riscul intervenției chirurgicale, care a constat atât în îndepărtarea tumorii maligne, în bloc cu structurile vasculare invadate, cât și o rezecție minimă de atriu stâng la originea venei pulmonare superioare stângi. La intervenția chirurgicală, care a durat aproximativ șase ore, echipa a beneficiat de sprijinul și experiența colonel medic dr. Claudiu Eduard Nistor, medic primar Chirurgie toracică, medic specialist Chirurgie cardiacă, Șeful Secției Chirurgie toracică.
Evoluția post-operatorie a fost favorabilă, fără complicațiile posibile, așa cum sunt descrise în literatura de specialitate, iar în Secția ATI, pacientul a fost monitorizat complex în primele 24 de ore postoperator.
A doua zi postoperator, pacientul a fost retransferat în Secția Chirurgie Toracică, într-o stare clinică foarte bună, datorită confortului psihic determinat de reușita intervenției chirurgicale și rapidității procesului de recuperare. Pacientul a fost externat la 7 zile postoperator.
Cadrele medicale speră ca cei care primesc un diagnostic dur să aibă speranță, pornind de la această reușită, și să se adreseze medicilor dornici să încerce și să depășească barierele.
Foto Daniel Iancu